Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Hozzányúl a kormány a lakossági rezsicsökkentési rendszerbe, erre készülhetnek a magyarok


Április negyedike csütörtöktől megváltozik az átalánydíjas ügyfelek gázfogyasztásának elszámolása – írja a Világgazdaság az MVM és a kormány bejelentésére hivatkozva. A változás lényege, hogy ezentúl napra pontosan kiszámolják az elfogyasztható kedvezményes gázmennyiséget, így előre tudni fogják az átalányosok, hogy mennyi lesz a fizetendő gázszámlájuk.

A földgáz ára ezzel nem változik, vagyis háztartásonként ugyanúgy évente 1729 köbméter jár kedvezményesen. Efölött a 7,5-szörös árat kell fizetni.

Ezzel a rendszerrel a bejelentők szerint az volt a baj, hogy az átalánydíjasok egy része nem tudta, vagy nem követte, hogy év közben mennyit fogyaszt, és az éves elszámolási időszak végén kapott a fejéhez a sok tízezer vagy sok százezer forintos számlát látva.

Egy jogszabályi változással most lehetővé teszik, hogy a kedvezményes mennyiséget naparányosítással havi szintre bontsák az átalányosoknak. Emiatt attól függően, hogy az adott hónap hány napból áll, előre kalkulálni lehet majd, hogy mennyi kedvezményes gáz jár – írja a Portfolio.

A változással a háztartások előre tudják majd, hogy mikor és mennyivel lógnak a kedvezményes gázmennyiség fölé, és mikortól kell a 7,5-szeres árat fizetniük.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük