Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Hosszú hétvégék és munkanapok: így tervezzen a 2021-es hosszú hétvégékkel


Mennyi hosszú hétvége lesz jövőre és mikor kell szombaton is dolgozni? Kiderült, mi lesz 2021-ben. 2021-ben csak egy munkanapáthelyezés lesz: a Szenteste péntekre eső napja lesz munkaszünet, helyette december 11-én, szombaton kell majd dolgozni a Magyar Közlönyben megjelent miniszteri rendelet szerint. Ezen a napon nagy valószínűséggel tanítás is lesz.

Az ünnepnapok optimális kihasználásával jövőre akár 23 nap pihenés is lehet mindössze 13 nap szabadság kivételével, vagy egy másik felállásban, 16 nap pihenés is megoldható 8 szabadnappal.

Az év egyébként máris egy hosszú hétvégével kezdődik majd, hiszen január 1-je péntekre esik. Ezt követően viszont legközelebb már csak március 15-én lesz három napos hétvége, mivel az év első nemzeti ünnepnapja hétfőre esik.

Áprilisban nagypéntek és a húsvét hétfő hozza el az első és egyben utolsó négynapos hétvégét. Április 2-án lesz nagypéntek, az ünnep április 4-e, húsvét hétfőjével zárul.

Május 1-je 2021-ben szombatra esik, ezért jövőre nem lesz külön szabadnap, de a hónap végén, Pünkösd hétfővel (május 24.) együtt három napot lehet majd pihenni.

Augusztus 20. a következő évben péntekre esik, ezt követően viszont egészen november 1-jéig kell majd várni egy újabb hosszú hétvégére, mivel október 23., az utolsó nemzeti ünnepünk, ezúttal szombatra esik.

November 1-je hétfő, így mindszentek alkalmával is három napot lehet pihenni.

Legközelebb december 24-én lesz pihenőnap, ez péntek, azonban 25-e és 26-a is hétvégére esik, valamint 2022 január 1-je is egy hétvégi nap, szombat. Ebben az időszakban 5 szabadnap árán pihenhetünk egybefüggően 8 napot.

A vonatkozó rendelet alapján, december 24-et előzetesen, december 11-én kell majd ledolgozni.

A leghosszabb, az arányokat tekintve optimális szabadnap felhasználás az említett tavaszi időszakhoz kapcsolódik, amikor március 13-tól szabadságra menve és április 6-án visszatérve a munkába, hosszú heteket lehet egybefüggően pihenni.Így aki teheti, 23 napot tud egybefüggően pihenni 13 szabadnap felhasználásával.