Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Hőségben ne dolgozzanak az emberek, de kapjanak fizetést – Hőség protokoll jöhet a magyar munkahelyeken?


A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) munkahelyi hőguta és hőstressz megelőzési terv – hőségprotokoll – kidolgozását, ennek kollektív szerződésbe építését, valamint a jelenleginél jóval gyakoribb hatósági ellenőrzést szorgalmaz.

A szövetség MTI-nek küldött közleményében kiemelte, támogatják azt a nemzetközi javaslatot, miszerint extrém időjárás idején meg kell adni a munkavállalóknak a munkavégzés szükség szerinti felfüggesztésének jogát anélkül, hogy az bérkiesést jelentene.

A tájékoztatás szerint a Magyar Szakszervezeti Szövetség a Fundacion1mayo európai partnereként részt vett az AdaptHeat elnevezésű nemzetközi projektben, amely a hőségben végzett munka veszélyeire, a védőintézkedések haladéktalan szükségességére hívja fel a figyelmet.

Zlati Róbert, a MASZSZ elnöke a közleményben kiemelte, egyetért az AdaptHeat megállapításával, amely szerint a hőhullámok halálos veszélyt jelentenek a munkavállalókra, a tragédiák megelőzésében a munkáltatóknak és a kormánynak is van felelőssége.

A projekt tapasztalatai alapján a szakszervezetek azt várják, hogy készüljön a munkáltatók számára kötelező hőségprotokoll, egységes, automatikusan aktiválódó mérőrendszer, amely jelzi egyebek között a veszély fokozatát, és az adott helyzetben szükséges intézkedéseket – közölte a MASZSZ.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük