Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Horrorárak jöhetnek az utakon: Európa éllovasai lehetünk az útdíjban


A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete aggódik az árak miatt, ezért egyeztetést kezdeményezett a kormánnyal.Októbertől 17,6 százalékkal emelkedhet az útdíj a HU-GO rendszerben – írja közleményében a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete. Az áremelkedés összhangban van a KSH júliusi inflációs adatával, azonban a szervezet szerint az útdíjrendszer 2024. január 1-i átalakítása újabb jelentős díjemelést hozhat, így a magyar útdíj lesz az egyik legdrágább Európában.

Az egyesület továbbá megjegyzi, hogy az üzemanyag ára is dinamikusan nő itthon, míg külföldön esetenként már olcsóbban lehet tankolni, ugyanakkor tovább nőhet az árkülönbség Magyarország és más országok között a januártól várható jövedékiadó-emelést követően.

Mindez azért aggasztja az egyesületet, mert az üzemanyag hazai drágulása miatt „felgyorsul a belföldön tevékenykedő magyar vállalkozások piacvesztése, fokozódik a magyar közúti fuvarozók kiszorulása a hazai és a nemzetközi piacról, miközben erősödik a külföldi, elsősorban harmadik országos cégek jelenléte”.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete – egyetértve a Kormány inflációs céljaival és a logisztikai ágazat versenyképességét javító intézkedéseivel – szakmai egyeztetést kezdeményez a közlekedési tárcával az útdíjrendszer és a jövedékiadó szabályok felülvizsgálatáról annak érdekében.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük