Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Honvédelmi államtitkár: Elrettentő erejű magyar haderő kell, hogy ne keveredjünk fegyveres konfliktusba


A magyar haderő modernizációja 2016-ban kezdődött. Akkor egyébként más országokban már zajlott. Mi azért nem tudtuk ezt korábban elkezdeni, mert 2010-ben – ahogy a második Orbán-kormány szerette volna – nem voltak meg a pénzügyi eszközeink hozzá. 2010-ben mindenekelőtt helyre kellett állítani azt a gazdasági válságot, amit a baloldali kormányok okoztak – mondta az indexnek  Maróth Gáspár, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkára.

Fotó: Magyar Nmezet

Kevesen emlékeznek rá, de teljes államcsőd volt. Ezért végül csak 2016-ban, majdhogynem egyik utolsóként kezdtük el a haderőreformot a közvetlen régióban. A nagyobb NATO-közösségen belül éllovasok vagyunk így is az eredmény tekintetében. A magyar haderőreform gyorsasága és strukturáltsága most már a NATO által visszaigazoltan is sokkal koherensebb, mint más országoké. Ez egy folyamatos interakció a NATO-val. Nyilván a NATO-ban hatalmas tudásbázis áll rendelkezésre – ezért is érdemes rájuk figyelni. De mivel a NATO-nak mi is a része vagyunk, és a mi személyes megközelítésünk a régió biztonságával kapcsolatban is fontos a NATO-nak, ezért ez egy interakció. Tehát mi is folyamatosan instruáljuk a saját véleményeinkkel a NATO-tagokat. A jövő kulcskérdése, hogy a most beérkező haditechnikai eszközöket hogyan tudják beilleszteni a saját doktrinális elemeikbe. A cél egy olyan hadsereg felállítása, amely elegendő elrettentő erővel fog bírni ahhoz, hogy Magyarországot senki se akarja belekeverni egy fegyveres konfliktusba.

Azt gondolom, hogy a szűkebb környezetünkben is mindenkinek érdeke egy erős és ütőképes Magyar Honvédség felállítása, hiszen a többség NATO-tag is egyben. Fontos mindenki számára, hogy ebben a régióban összeálljon egy robusztus, egységes haderő. Ez az egyetlen garancia arra, hogy senki ne próbáljon meg minket belekeverni harci eseményekbe.

– mondta az államtitkár.

Az index interjúját itt olvashatja.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük