Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Hónapokon át titokban, Magyarországon keresztül szállítottak fegyvereket Ukrajnába Bulgáriából


Bár a magyar kormány a háború kezdete óta azt hangsúlyozza, hogy nem szállítható fegyver Ukrajnába az országon keresztül, van egy kiskapu.

Dmytro Kuleba REUTERS/Valentyn Ogirenko/Pool/File Photo

Hónapokon át Magyarország érintésével szállítottak fegyvert Ukrajnának Bulgáriából – írja az RTL.

Erről Kiril Petkov volt bolgár miniszterelnök, Assen Vasziljev pénzügyminiszter és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter adott interjút a Die Welt című lapnak.

Bár a bolgár parlament hivatalosan csak tavaly év végén járult hozzá ahhoz, hogy fegyvereket szállítsanak Ukrajnának, a lemondott kormányfő és pénzügyminisztere szerint már a háború kezdeti időszakában katonai segítséget nyújtottak a megtámadott országnak. Azért kellett titokban tartani, mert a lépést a bolgárok többsége és Kiril Petkov pártjának koalíciós partnerei is ellenezték.

Ekkor még az európai és az amerikai szállítmányokra még várni kellett, Bulgáriának azonban rengeteg olyan, a szovjet időkből megmaradt hadianyag állt rendelkezésére, amit az ukrán hadsereg is használt. Három hónapon át Bulgária biztosította az ukrán hadsereg lőszerszükségletének harmadát, gázolajszükségletének pedig 40 százalékát.

A lőszerszállítmányok Románián és Magyarországon is áthaladtak.

Miután ezt az oroszok megtudták, áprilisban leállították a gázszállítást Bulgáriának, és kibertámadások sorát hajtották végre.

Mindez azért érdekes, mert a magyar kormány a háború kezdete óta hangsúlyozza, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból, ezért nem engedik, hogy az ország területéről fegyvert szállítsanak Ukrajnába.

A valóságban viszont a fegyverszállítmányok akadálytalanul áthaladhatnak az országon, ha Ukrajnába egy másik országból, például Lengyelországból vagy Romániából viszik be azokat

– írja a portál.

A kormány csak azt tiltotta meg, hogy a fegyvereket a magyar-ukrán határ átlépésével közvetlenül Magyarország területéről szállítsák Ukrajnába.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük