Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Hiánycikk lehet és drágulhat egyik legfontosabb alapvető zöldség


Lengyelországban már több mint 150 százalékkal emelkedett a vöröshagyma ára az előző év azonos időszakához képest. A kérdés már csak az, hogy az áraknál hol a határ. Idehaza is komoly gondok lehetnek, miután visszaszorult a termesztés.

Egyre nagyobb a hagymahiány globális szinten, ugyanis nagyon kevés termett azokban az országokban, amelyek a világkereskedelem legfontosabb ellátói. Ennek következtében több állam is exporttilalmat vezetett be – írja a fruitveb.hu.

Európában a fő szállító Hollandiában is kezdenek elfogyni a készletek, emellett Németország és Moldova is hiánnyal küszködik, és csaknem az összes európai országban drágább lett a hagyma.

Az egyetlen olyan ország, amely relatíve közel is van, és még készletei is akadnak, Egyiptom, de ezek a készletek is korlátozottak, mivel stagnál a belföldi termelés, így a többszörösére nőtt  európai keresletet aligha tudja kielégíteni. Ráadásul Oroszország is sorban áll az egyiptomi hagymáért – így szinte biztos, hogy az uniós piacokon tapasztalható áremelkedésnek nem lesz egyhamar vége. A kérdés már csak az, hogy az árakat illetően hol a határ.

Lengyelországban például kilogrammonként 2,4-3 zloty (195-240 forint) közötti sávban árulják a zsákos kiszerelésű vöröshagymát, ami

AZ ELŐZŐ ÉV AZONOS IDŐSZAKÁBAN REGISZTRÁLT ÁRHOZ KÉPEST 157 SZÁZALÉKOS ÁREMELKEDÉST JELENT.

Ukrajnában még rosszabb a helyzet: itt az előző évi ár négyszereséért lehet csak hagymát kapni. Ráadásul az előző héthez képest 10 százalékkal drágult a vöröshagyma.

Idehaza visszaszorulóban van a vöröshagyma-termesztés: a 2022-ben beadott területalapú támogatások szerint

TAVALY 1292 HEKTÁRON TERMESZTETTÉK A VÖRÖSHAGYMÁT (EBBŐL 910 HEKTÁR TAVASZI, 383 ŐSZI VOLT), MÍG 2021-BEN MÉG 1574 HEKTÁRON TERMETT

a magyar konyha népszerű alapanyaga – írja az agroinform oldal. Megdöbbentő az is, hogy amíg Makón és környékén húsz éve még 1500-2000 hektáron foglalkoztak vöröshagymával, tavaly 20-30 hektárra zsugorodott a termőterület nagysága.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük