Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Hiába kevésbé ártanak a tüdőnek, szétroncsolja a fiatalok ereit az e-cigaretta


Hiába kevésbé ártanak a tüdőnek, az e-cigaretták ugyanolyan kárt okoznak a keringési rendszernek, mint a rendes cigi.

FORRÁS: AFP/JOE RAEDLE

A kapszulás (pod-alapú) elektromos cigaretták használata során olyan illékony szerves vegyületek (volatile organic compounds, VOC) kerülnek a szervezetbe, amelyek a hagyományos dohányzáshoz hasonló módon károsítják a keringési rendszert – hangzott el az Amerikai Szívgyógyászati Társaság (American Heart Association) idei tudományos konferenciáján Chicagóban.

A VOC elnevezés a gázhalmazállapotú szerves vegyületek széles csoportját jelöli, amelyek számos közönséges termékben – egyebek között tisztítószerekben, festékekben, cigarettákban, rovarirtókban –, valamint a kipufogógázban is megtalálhatók. Az Egyesült Államok környezetvédelmi hatósága, az Environmental Protection Agency szerint a VOC-k lehetséges egészségügyi hatásai nagyban különbözőek lehetnek: a skála a súlyosan mérgezőtől a minden ismert hatást nélkülözőig terjed.

A kapszulás (pod-alapú) e-cigarettákat előszeretettel értékesítik fiatal felnőtteknek, valamint leszokni kívánó dohányosoknak. Azonban ezeknek az újfajta dohánytermékeknek az egészségre gyakorolt hosszú távú hatásai jobbára ismeretlenek, ezért végeztük el ezt a kutatást”– nyilatkozta Sana Majid, a Bostoni Egyetem orvosi fakultásának posztdoktor munkatársa és a tanulmány vezető szerzője.

Az Amerikai Szívgyógyászati Társaság dohánytermékekkel kapcsolatos kutatásokért felelős központja, a Tobacco Center for Regulatory Science égisze alatt Majid és munkatársai a kapszulás e-cigaretták keringésre gyakorolt egészségügyi hatását elemezték. A megfigyelő jellegű vizsgálatban a résztvevők egy alkalommal látogattak el a kutatás helyszínére, ahol a VOC-knak való kitettség érrendszerre gyakorolt hatását mérték fel a kapszulás e-cigarettát használók, a hagyományos dohányosok és a nemdohányosok körében.

A vizsgálatban összesen 106 fiatal (18-45 év közötti) felnőtt vett részt. Egyikőjüknél sem állt fenn a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját fokozó tényező, mint a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség vagy a magas koleszterinszint. A résztvevőket 2019 és 2021 között a Bostoni Egyetem orvosi fakultásán, valamint a Louisville-i Egyetemen (Kentucky) toborozták elsődlegesen a helyi lakosok, valamint az egyetemi hallgatók és dolgozók közül. Bár a teljes létszámban kiegyenlítettek voltak a nemi arányok (49% férfi és 51% nő), az egyes csoportokban már akadtak különbségek: a kapszulás e-cigaretta-használók 35%-a, a klasszikus dohányosok 33%-a, míg a nemdohányzók 81%-a volt nő.

Az összes résztvevő mintegy 45%-a (48 fő) használt pod-alapú e-cigarettát és 20%-uk (21 fő) éghető dohányterméket, míg 35%-uk (37 fő) saját bevallása szerint nem élt semmiféle dohánytermékkel. A vizsgálat időpontjában a pod-alapú cigarettahasználók 37%-a állította, hogy sosem szívott hagyományos cigarettát; aktuálisan 64%-uk kizárólag e-cigarettát szívott, míg 36%-uk e-cigarettát és éghető dohányterméket egyaránt.

A kutatók a vizsgálaton való megjelenés alkalmával felmérték a résztvevők keringési paramétereit azelőtt, illetve azután, hogy mindegyikük 10 percig használta az általa előnyben részesített dohányterméket (ha volt ilyen). Az érrendszeri funkció felmérése során egyfelől a kari artéria terhelésfüggő tágulását mérték 30 perccel a dohányzás előtt és után – ez mindkét időpontban egy-egy mérést jelentett –, valamint a vérnyomást és a pulzusszámot 10 perccel a dohányzás előtt és után, amihez három egymást követő mérést átlagoltak. Ezen felül meghatározták a VOC-k mennyiségét a vizeletben a vizsgálat előtt, illetve 1 órával a dohánytermék használata után.

AZ EREDMÉNYEK AZT MUTATTÁK, HOGY A POD-ALAPÚ E-CIGARETTÁK HASONLÓAN KEDVEZŐTLEN HATÁST GYAKOROLNAK A FIATAL FELNŐTTEK ÉRRENDSZERÉRE, MINT A HAGYOMÁNYOS ÉGHETŐ DOHÁNYTERMÉKEK.

Mind az e-cigaretták, mind a hagyományos cigaretták használóinak 8%-kal magasabb volt a vérnyomása, és a pulzusa is gyorsabb volt, mint a nem-használóknak. A vizeletben mért emelkedett VOC-szint mindkét dohányos-csoportban összefüggést mutatott a keringési mutatók eltéréseivel, egyebek között az artériák elégtelen tágulásával.

„Adataink bizonyítják, hogy a kapszulás e-cigaretták rövid és hosszú távon egyaránt károsítják az egyébként egészséges fiatal felnőttek keringési rendszerét. Ez azokra is vonatkozik, akik kizárólag e-cigarettát használnak, és sosem szívtak hagyományos éghető dohányterméket – szögezi le Majid. – Azt is igazoltuk továbbá, hogy az e-cigarettákból az erekre nézve toxikus hatású vegyületek szabadulnak fel, ezért a pod-alapú e-cigaretták használata ártalmas lehet.” A hosszútávú hatások a kísérletre való felvételkor mért keringési értékekben, a rövidtávúak pedig ezen értékeknek a választott dohánytermék használata utáni változásaiban mutatkoztak meg.

A pod-alapú e-cigaretták nagy népszerűségre tettek szert az utóbbi években a fiatalok és a fiatal felnőttek körében.

Mindkét korosztálynak kerülnie kellene a dohánytermékek használatát, beleértve a kapszulás e-cigarettákét is, mert ezek is ártalmasak lehetnek a keringési rendszerük egészségére. Fontos lépés lenne a dohánymentes jövő felé egy olyan szabályozási környezet, amely megnehezíti a fiatalok számára az e-cigarettákhoz való hozzáférést”– hangsúlyozta a kutatónő.

/www.origo.hu/


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük