Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Hiába kérte a kormány a benzinárcsökkentést: a hét közepétől nő az üzemanyag ára


A héten szerdán emelkednek a hazai üzemanyagárak – írja a holtankoljak.hu. A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 7 forinttal nő, míg a gázolajért a kutaknak bruttó 11 forinttal kell többet fizetni a nagykereskedőjüknek.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Amennyiben az áremelés érvényesítésre kerül a kutak áraiban is, úgy az alábbi átlagárakkal találkozhatunk a hazai kutakon:

  • 95-ös benzin: 607 Ft/liter
  • gázolaj: 651 Ft/liter.

A múlt héten az olajárak több mint 6 százalékot ugrottak, miután Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök elutasította a Hamász tűzszüneti javaslatát. Ezen felül az USA a múlt héten több megtorló csapást is mért Iránhoz kötődő közel-keleti militáns csoportokra, a viszony látványos mérgesedése szintén felfelé hajtja az olajárakat. Ugyancsak hozzájárulhat a hazai üzemanyagárak megugrásához, hogy a mögöttünk álló napokban gyengült a forint a vezető devizákkal, így a dollárral szemben is – teszi hozzá a Portfolio.hu.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszer a múlt héten azt mondta: a hazai üzemanyagáraknak továbbra is a régiós középmezőnyben kell maradniuk. Hangsúlyozta, hogy a kormán arra kéri az üzemanyagforgalmazókat, hogy törekedjenek korábbi vállalásuk betartására, azaz a regionális szinten is versenyképes árszínvonalú üzemanyagok biztosítására. A miniszter kijelentette, hogy a benzinárak tekintetében lát esélyt az árak kiigazítására, a gázolaj esetében azonban nem azonosítható ilyen lehetőség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük