Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Hiába az óriási drágulás, ennek ellenére a magyarok évente 69 liter sört isznak meg


A folyamatosan emelkedő árak a sört sem kímélték. A Pénzcentrum szerint ennek ellenére, nem tűnik úgy, hogy bárki is visszafogta volna a fogyasztást.

Forrás: unsplash.com

Pénzcentrum cikkéből kiderül, hogy a legnagyobb sörfogyasztó ország címét – immár tizenkilencedik éve egyfolytában – most is Kína nyerte el. A távol-keleti gazdasági szuperhatalom 2021-ben 38 ezer kiloliter sört ivott meg összesen, amivel magasan a toplista élén végzett. Utánuk az Egyesült Államok, majd Brazília következik, 24, illetve 14 ezer kiloliterrel.

Az egy főre eső fogyasztásban azonban már egészen más a kép. Itt is egy olyan országot találunk az élen, amelynek helye sok éve megingathatatlan: a csehek fejenként évente 184 liter sört isznak meg, utánuk következik Ausztria és Litvánia. Magyarországnak három szomszédja is a listán van (Ausztria, Románia és Horvátország), a top 10-ben pedig további közép-európai országok is vannak – vagyis úgy tűnik, hogy a csaknem kétszáz éves, még a Habsburgok által megteremtett sörivási hagyomány nem múlik el egyhamar.

Hazánk az összesítés szerint a 21., évente 69 liter sört isznak meg a magyarok fejenként.

A lap szerint az elmúlt években csak nem akar megállni az európai sördrágulás, amiben – kell-e mondani –, hazánk jár az élen? Egyetlen év alatt a lager típusú sörök csaknem negyven százalékkal kerültek többe az Eurostat adatai szerint. A drágulás persze nem csak minket érintett: Litvániában vagy a szintén sörnagyhatalomnak számító Belgiumban is jelentős drágulás ment végbe, ám ezek a húsz százalékot sem érték el.

A magyarok által rendkívül kedvelt világos sör dobozonkénti ára is rendkívüli mértékben felszökött – és ehhez egyetlen hónap is elég volt. 2022 decemberében még 304 forintba került egy doboz világos sör, idén januárban viszont már 343 forint volt az átlagár.

A Magyar Sörgyártók Szövetségének legfrissebb, 2022-ről szóló éves jelentéséből ezen felül kiderül az is, hogy a hazai vásárlók leginkább a középkategória söreiből választanak maguknak. Ezek 55 százalékos aránnyal uralják a teljes belföldi értékesítést. 2023 első hónapjában meglehetősen durva áremelést hajtottak végre a magyar boltok, ráadásul kivétel nélkül egyszerre. Ami a gyakorlatban odáig vezetett, hogy a legkelendőbb 280-300 forintos árú sörök egyszeriben 400 vagy annál is több forintba kerültek, és meg is ragadtak ezen a szinten.

Forrás: Pénzcentrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük