Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Hiába az európai szankciók, soha nem látott rekordnyereséget termelt a Gazprom


A 2022-es év első hat hónapjában rekordnyereséget termelt a Gazprom, amelyből – rubelben számolva – billiós összegű profitot kap az orosz állam.

Forrás: Kremlin.ru

The Guardian szerint az idei első félévben a Gazprom – amelyben 49,3 százalékos tulajdona van az orosz államnak – összesen

2,5 BILLIÓ RUBEL (ÁTSZÁMÍTVA 16,67 BILLIÓ, VAGYIS 16 670 MILLIÁRD FORINTNYI) TISZTA NYERESÉGET HOZOTT ÖSSZE, AMI REKORDNAK MINŐSÜL.

A soha nem látott nyereség azzal magyarázható, hogy az olaj és a gáz ára is az egekbe repült az utóbbi hónapokban. A Gazprom vezérigazgató-helyettese, Famil Szadigov az eredményt úgy kommentálta, hogy mindezt „a szankciós nyomás és a kedvezőtlen külföldi környezet ellenére” sikerült elérnie a Gazprom-csoportnak.

A The Guardian szerint a Gazprom vezetősége már döntött arról is, hogy a profit nagy részét osztalékként kifizetik a tulajdonosoknak,

EZÁLTAL PEDIG AZ OROSZ ÁLLAM 1,21 BILLIÓ RUBELHEZ (KÖRÜLBELÜL 8,07 BILLIÓ FORINTHOZ) FOG JUTNI.

A brit lap szerint az, hogy az orosz állam ekkora osztalékot tehet most zsebre, jelzésértékű a tekintetben is, hogy mennyire hatásosak a nyugati szankciók. Felidézték: bár az Európai Unió és az Egyesült Királyság lépéseket tett az Oroszországból érkező olaj- és gázimport visszaszorítása érdekében, az oroszok erre azzal válaszoltak, hogy növelték az ázsiai országba irányuló exportot. Mindeközben pedig a Gazprom már most is egyre kevesebb gázt szállít Európába, ennek következtében a nemzetközi piacokon még tovább nőtt a gáz ára.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük