Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Hiába az árstop, rég nem látott mértékű az áremelkedés a boltokban


Közétette a KSH a márciusi inflációs adatot, amelyben már egyértelműen visszaköszönt a háború okozta drágulás. A fogyasztói árak átlagosan 8,5 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest, a legnagyobb ugrás az élelmiszereknél volt.

Utoljára 2007 júniusában volt ilyen magas az infláció Magyarországon, mint idén márciusban. A KSH legfrissebb inflációs adatai szerint 8,5 százalékkal haladták meg az árak az egy évvel korábbit. A Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója további áremelkedésre számít. Az egyre növekvő infláció ellenére az egyik hazai üzletlánc kommunikációs vezetője nagyobb forgalomra számít idén húsvétkor, mint a 2019-es, covid-válság előtti évben volt. Az elmúlt hónapban is folytatódott a rég nem látott mértékű áremelkedés. A KSH friss inflációs adatai szerint márciusban a fogyasztói árak átlagosan 8,5 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest. A Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója szerint tovább fog nőni az infláció.

„Még nem értük el a tetejét, valószínűleg a következő hónapokban további gyorsulás várható. Ezt nagyon is megalapozza akár a Tej Terméktanács, akár a Baromfi Termék Tanács,  vagy akár a sertések esetében is az áremelési törekvések, amelyek összességében a leggyakrabban fogyasztott termékkörökre hatnak ki” – magyarázta Molnár László.

Az elmúlt egy évben leginkább az élelmiszerárak emelkedtek

A CBA kommunikációs igazgatója ennek ellenére úgy látja, idén húsvétkor az élelmiszer boltok forgalma magasabb lehet mint a 2019-ben, tehát a covid-válság előtt:

„A zöldség, a füstölt húsárú, az étkezési tojás, égetett szeszek, sörök, ezek azok amelyek előtérbe kerülnek, és amelyeknek jelentős mértékben megnő a forgalma” – nyilatkozta az ATV Híradójának Fodor Attila.

Fodor Attila elmondása szerint az étkezési tojás drágult a legnagyobb mértékben.

„Ami a legnagyobb mértékben drágult azaz étkezési tojás, ott minimálisan 70 százalékkal többet kell majd fizetnünk ezért a termékféleségért, mint egy évvel korábban” – mondta.

A Magyar Húsiparosok Szövetsége arról tájékoztatott, hogy lesznek olyan termékek, amelyek ugyanannyiba kerülnek majd, mint tavaly, de ezek minőségben nem a legjobbak.

„A gyors pácolt termékeknél azt látjuk, hogy az akciós árak ugyanott vannak ahol tavaly, ott nem történt változás. A hagyományos füstölt sonkáknál egy picit emelkedtek az árak, olyan 10-15 százalékkal a tavalyihoz képest” – mondta az ügyvezető igazgató.

A Magyar Édesség Gyártók Szövetségének főtitkára pedig arról beszélt híradónknak, hogy húsvétkor nem számítanak jelentős áremelkedésre:

„Ez annak köszönhető hogy az édesipar mindig előre dolgozik. A mostani húsvéti termékeket, jellemzően már legyártották jóval korábban, mint sajnos így kell mondanom – békeidőszakban -, most pedig már a karácsonyra készülnek, áremelkedést majd elsősorban karácsonykor fognak látni a vásárlók, az már azért érezhető lesz”

 – fejtegette.

Az édességek ára valószínűleg csak év végén fog emelkedni, de az inflációs előrejelzések szerint az élelmiszerek többsége folyamatosan drágulni fog a következő hónapokban is.

atv.hu