Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Hiába az árstop, hatalmas áremelkedést várnak a szakemberek: a kenyér 10, a napraforgóolaj 30 százalékkal is drágulhat


Hiába az árstop, bizonyos termékcsoportok akár 30-50 százalékkal is drágultak egy év alatt. Drágulhatnak az idénygyümölcsök is. Az eper árát, aminek kilója most 1200 és 3000 forint közötti áron mozog, több tényező befolyásolhatja. A külpiaci körülmények mellett ilyen a munkaerőhiány és az orosz-ukrán háború is. A közösségi médiára is felkerült egy kép, amely szerint van, ahol már kapható a cseresznye. Igaz, kilója nem kevesebb, mint 12 ezer forint.

Az ATV Híradónak nyilatkozó őstermelő ennek nem hisz.

„Ez a 12 ezer forintos cseresznyeár, ez egy eléggé fake news tekintetű valami, valamilyen szinten egy lájkvadász, kattintásvadász cikk lehetett, illetve kép lehetett az, ami itt elkezdett terjedni a Facebookon” – mondta Kiss Márk őstermelő.

Az idénygyümölcsökön túl a húsok és az alapvető élelmiszerek ára is emelkedni fog az agrárközgazdász szerint. A húsok kilónkénti ára 500- 1000 forinttal is akár.

„10 százalék fölött fog még tovább drágulni a sütőipari termékek, a kenyér és a péksütemények, a liszt, és hát a napraforgóolaj pedig legalább egy 30 százalékkal” – fogalmazott Raskó György agrárközgazdász.