Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Hiába a tavaszias idő, kemény időszak jön: több millió magyarnak indul a szenvedés


A melegedés hatására a pollenterhelés fokozatosan tovább erősödik – közölte Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) friss pollenjelentésében. A mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja országosan a közepes-magas tartományban alakul. A kőris virágpora jellemzően még alacsony, helyenként azonban elérheti a közepes szintet is. Néhány állomáson már regisztrálták a csapdában a nyár, a szil, illetve a juhar pollenjét, jellemzően még alacsony koncentrációban.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony. A tavaszi fák pollenjére allergiások készüljenek fel az allergiás tünetek megjelenésére, illetve erősödésére és kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól – figyelmeztet az NNGYK.

Rengeteg az allergiás

A pollenek már év eleje óta jelen vannak, azonban a tavaszi jó idő beköszöntével kezd egyre több allergén a levegőbe kerülni a fák, bokrok virágzása és a szárazabb napokon nő a koncentráció is. Így a szénanáthások tünetei áprilistól egyre erőteljesebben jelentkezhetnek. Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) korábbi felmérése szerint a lakosság mintegy 20 százaléka szenved – orvos által diagnosztizált – pollenallergiában, de egyes becslések szerint valójában legalább a magyarok 30 százaléka szenvedi meg a jó időt. A tünetek napos, száraz, tavaszias időben erősebbek lehetnek, mint amikor esősebb.

Az utóbbi negyedszázadban megkétszereződött az allergiások száma, becslések szerint ma Magyarországon legalább kétmillióan szenvednek a tünetektől. Európában már napjainkban is a lakosság harmada allergiás, de már az is lehet, hogy mára minden második európai allergiás valamire, erről a közelmúltban nem készültek felmérések, csak becslések vannak.

Egyes allergiáknak kifejezetten jót tesz, hogy múlik a tél. Az őszi-téli időszakban kevesebbet is lehetett szellőztetni, sokkal több időt kellett a lakásban tölteni, és a fűtésszezon is csak ront a beltéri allergián. Amint a radiátorok már nem fűtenek, többet lehet szellőztetni, több időt friss levegőn tölteni, az ő tüneteik enyhülhetnek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük