Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Hiába a kormány erőfeszítései, a magyar minimálbér így is a második legalacsonyabb az EU-ban


Újabb mélypontot ért el a magyar minimálbér értéke, ami a friss Eurostat-adatok alapján a kötelezően fizetendő legkisebb bérrel rendelkező tagállamok sorában a második legalacsonyabb, írja az mfor.

Fotó: hitelforum.hu

Idén év elején a magyar minimálbér átszámítva 578,74 euró volt, csak Bulgáriában kevesebb ez az összeg, ott 398,81 euró. A lap szerint az összképet csak tovább rontja az a tény, hogy egy évvel ezelőtt még három országot is megelőztünk az EU-n belül: Romániát, Lettországot és Bulgáriát. Tavaly látványos és durva gyengülésnek indult a forint az euróval szemben, aminek eredménye az lett, hogy a magyar minimálbér euróban számolva már szinte a fasorban sincs.

Az elmúlt egy évben a román minimálbér is leelőzte a magyart, az adatok szerint átszámítva 606,12 euróért végzik munkájukat a minimálbéres dolgozók az országban. Igaz, Romániában 2018 óta a dolgozókra hárul teljes egészében a 35 százalékos társadalombiztosítási járulék. A nettó bér így is több, mint Magyarországon – ami 152 950 forint -, egy minimálbéres dolgozó 157 ezer forintot kap kézhez Romániában.

A lista élén változatlanul Luxemburg áll 2387 euróval, átszámítva több mint 900 ezer forinttal. Második a tavalyi ötödik helyezett Németország 1987 euróval, harmadik pedig Belgium 1955 euróval.

A lap szerint hiába vannak lendületes, forintban számolt emelések Magyarországon, a forint folyamatosan gyengülő trendje, valamint a régiós országok bérfelzárkóztató politikája miatt nemzetközi összehasonlításban egyre kisebb összeget képvisel a magyar minimálbér. Ez persze bizonyos szempontból kedvező is lehet az Orbán-kormány számára, a beruházási helyszínek kiválasztásakor az egyik szempont a nemzetközi vállalatok számára az adott ország bérszínvonala.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük