Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Hetvenezer forintba is kerülhet a szabadulás a karanténból


A sárga, illetve piros besorolású országokból hazatérőknek mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, ha nem akarnak két hétig karanténban lenni, de szokás szerint van kiskapu a rendszeren.

egugrott a laborszolgáltatók forgalma, miután augusztus 1-jétől a társadalombiztosítás már nem fizeti a külföldről hazatérők korornavírus-vizsgálatainak költségeit – írja a Népszava.

A sárga vagy piros besorolású országokból érkezőknek a múlt szombattól kötelező 14 napra házi karanténba vonulni. Ha valaki hamarabb akar szabadulni, annak tesztet kell végeztetnie. A cikk szerint a nagyobb szolgáltatók úgy tapasztalták, hogy

eddig néhány százan lehetnek, akik a 60-70 ezer forintos árat is készek megfizetni ennek érdekében.

A szabályozás szerint jelenleg a piros országból hazatérők akkor szabadulhatnak a karanténból, ha fel tudnak mutatni két, 48 órás különbséggel elvégzett negatív PCR-tesztet. A sárga országból érkezők már az első negatív eredmény után elhagyhatják a karantént, de kötelező elvégeztetniük a második tesztet is. Ahhoz viszont, hogy el tudjanak rá menni, hatósági engedélyre van szükségül is, amelynek beszerzése 3 ezer forint.

A Népszava szerint a legegyszerűbb az lenne, ha kapásból a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren lehetne tesztelni, de erre még minimum két-három hetet várni kell a Budapest Airport szerint.

A lap szerint ugyanakkor könnyűszerrel ki lehet játszani a rendszert: Szlovákiába és Ausztriába karantén- és tesztkötelezettség nélkül is be lehet lépni például a magyar hatóságok által sárgának minősített Nagy-Britanniából, amennyiben az illető rögtön továbbutazik. Mivel a nyugati határszélen alig van ellenőrzés, így simán haza lehet jönni tesztelés nélkül.

Az országok besorolásán szerdán változtattak,  Spanyolország péntektől a zöldből a sárga kategóriába került. A sárga besorolást az indokolja, hogy az országban már nem alacsony a koronavírus-fertőzöttség és a kockázat, az aktuális fertőzöttségi mértéke ugyanakkor kevésbé súlyosnak tekinthető.