Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Hétvégi vagy nyári családi kirándulások idején remekül kihasználható kedvezményt nyújt a MÁV – Így igényelhető


A jó idő beköszöntével egyre több hétvégét töltünk az otthon falain kívül. Gyerekekkel jó program ilyenkor a természetjárás, vonatozás, kirándulás – írja a Femina.hu.

Azt azonban kevesen tudják, hogy a gyerekkel történő, belföldi vonatútra nemcsak a gyerekek, de a szülők is kedvezményes jegyet válthatnak.

33%-os utazási kedvezmény a szülőknek

A gyerekek számára 6 éves kor alatt ingyenes utazást biztosít a MÁV, 14 éves korig pedig félárú jegyet válthatnak a diákok. Ugyanakkor a szülők számára is jár 33% százalékos utazási kedvezmény egy vagy több gyerekkel történő utazás során. Ilyenkor a 18 év alatti gyerekek életkoruk vagy diákigazolványuk alapján megillető kedvezményre jogosultak, a velük utazó szülő vagy szülők pedig 33%-os engedményes menetjegyet válthatnak. Ez a kedvezmény internetes vásárlás, jegykiadó automatánál illetve jegypénztárban történő kiváltás során is érvényesíthető, de csak olyan belföldi utazásra érvényes, amikor a gyerek is a szülővel tart!

Első osztályra is megváltható a kedvezményes árú jegy – ilyenkor azonban a 2. és az 1. kocsiosztály-különbözeti díjat meg kell fizetni. Amennyiben pót- és helyjegyköteles vonaton utaztok, úgy a kedvezményes vonatjegy mellé az IC pót-, illetve helyjegy váltása is szükséges.

Nagycsaládos kedvezmény: 90%

A MÁV nagycsaládos utazási kedvezményét valószínűleg már többen ismerik. Ezt legalább három gyereket nevelő szülők vehetik igénybe belföldi utazás során. A gyerekek 90%-os utazási kedvezményben részesülnek, ahogyan az őket kísérő egy vagy két szülő is. A MÁV nagycsaládos utazási kedvezménye csak 2. osztályon érvényesíthető. A gyermekek esetében a feltétel, hogy 18 év alattiak legyenek, illetve 26 év alatti fiatalok esetében is jár a kedvezmény, amennyiben nappali tagozaton tanulnak, és érvényes diákigazolvánnyal rendelkeznek.

Május 1-től vármegyebérlet és országbérlet

2023. május 1-jétől a Magyar Kormány, valamint az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával új vármegye- és országbérlet-konstrukció jön létre, mely a MÁV-START, a VOLÁNBUSZ, a MÁV-HÉV és a GYSEV helyközi járataira érvényes. A 30 napos tanuló-vármegyebérlet 90%-os kedvezménnyel váltható majd meg, vagyis 945 forintba fog kerülni. A 30 napos teljes árú országbérlet 18 900 forintba kerül, melynek a tanuló változata 1890 forint lesz. A bérleteket a MÁV-START pénztáraiban, automatáinál és a MÁV appon, a Volánbusz pénztárainál, a buszok fedélzetén, illetve a GYSEV pénztárainál lehet majd megvásárolni.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük