Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Hétfőtől igényelhető a koronavírus-védettséget igazoló okmány


Jövő héttől kezdődően bárki igényelheti a covid-fertőzés elleni védettségről szóló igazolványt. A védettségi igazolvány azoknak jár, akik már megkapták a második védőoltást vagy igazoltan felgyógyultak koronavírus-fertőzésből. Azoknak nem kell igényelne az okmányt, akik ezeknek a feltételeknek megfelelnek, ugyanis az állam hivatalból fogja postázni az ingyenes kártyát – adta hírül a 24.hu.

A koronavírus elleni védettséget kétféle módon lehetséges igazolni – ha valaki átesett a betegségen vagy a vakcinán. A védettség igazolása kártyával, valamint mobil applikációval egyaránt megtörténhet.

Az igazolvány a személyi adatok mellett tartalmazza majd a védőoltás idejét, valamint típusát, avagy a fertőzésből történő felgyógyulás tényét. A kártya személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes és az egyes adatok megjelölését angol nyelven is tartalmazza.

Az érvényességi dátum 6 hónap lesz a második oltást vagy a fertőzésből történő igazolt felgyógyulás után. Koronavírusteszt esetén a mintavételezés utáni 10. nap számít a felépülés hivatalos időpontjának.

Ha valaki úgy gondolja, áteshetett a betegségen, de nem készült róla teszt, akkor ellenanyag-vizsgálatot is kérhet. Az antitest-vizsgálat 11 ezer forintba fog kerülni, továbbá ki kell fizetni a 3 ezer forintos védettségi igazolvány összegét is.

Az igazolványt a jogosult személy kérelmére állítja ki a Budapest Főváros Kormányhivatal, 2021. március 1. napját megelőzően benyújtott kérelem esetén 2021. március 15-ig, március 1-jét követően a kérelem benyújtását követő 8 napon belül.