Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Hazánkban is megjelent az emberre is veszélyes, Kínából behurcolt ázsiai lódarázs


Magyarországon is megjelent az ázsiai lódarázs (Vespa velutina), az első észlelés Győr-Moson-Sopron vármegyében, a Szigetközben történt, adta hírül az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME).

(Kiemelt kép: Ázsiai lódarázs, AXEL HEIMKEN / DPA / AFP)

2004-ben Kínából hurcolták be Európába az ázsiai lódarazsat, először Délnyugat-Franciaországban ismerték fel a jelenlétét, azóta Franciaországban elterjedt, több európai országban is jelen van, többek között Németországban és Olaszországban is. Mint az OMME írja, „az ázsiai lódarázs megjelenése nem volt kérdés senki számára, azonban mivel ausztriai jelenlétéről nem volt hivatalos információ, a szakma a megjelenésére később számított”.

A hazai első észlelés híre augusztus végén érkezett az OMME-hoz Győr-Moson-Sopron vármegyéből. Azonnal felvették a kapcsolatot az érintett méhésszel, továbbá egy rovartani szakértővel, aki a fotók alapján megerősítette a gyanút. A hivatalos azonosítás még időbe telik, de szemrevételezés alapján a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa azonosította és elismerte, hogy ázsiai lódarázsról van szó.

A hivatalos azonosítást követően Magyarország illetékes szervei jelentést tesznek az EU felé az invazív faj hazai megjelenéséről.

Az ázsiai lódarázs a Wikipedia szerint embereket és mézelő méheket támad meg rendszeresen.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük