Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Havonta magyarok százai ellenőrzik, hogy szerepel-e ismerősük a pedofil-nyilvántartásban


Idén februártól van rá lehetőség, hogy indokolt esetben megtudjuk: a munkájuk vagy egyéb ok miatt a gyermekek közelében lévő felnőttek szerepelnek-e az úgynevezett pedofil-nyilvántartásban.

Az eljárás szigorú szabályok szerint működik, kíváncsiságból nem lehet keresgélni ismerőseink vagy ismert emberek között, kifejezetten a szülők ellenőrizhetik, hogy gyermekük gyanakvásra okot adó tanára, bébiszittere, edzője vagy akár csak a szomszéd szerepel-e a nyilvántartásban.

A rendszer első napjaiban közel ötezer adatigénylés érkezett a Belügyminisztériumhoz, mostanra általában havi 100 és 200 között mozog a kérelmek száma. Február 1-je és november 22. között összesen 7 134 adatigénylést adtak be.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság hivatalból indított vizsgálatot egy ügyben. A lapnak ugyan nem részletezték, de valószínűleg arról az esetről lehet szó, amikor Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében valaki videóra vette és a Youtube-ra feltöltötte a lekérdezés folyamatát. Ismerősének a személyes adatait, valamint az elkövetett bűncselekmény tartalmát és adatait végig látni lehetett. A 29 éves elkövető ügye vádemelési javaslattal az illetékes ügyészségen van.

A lap szerint továbbra sem tisztázott, mi a következő jogszerű lépés, ha kiderül, hogy a gyerekével kapcsolatban álló felnőtt egy elítélt szexuális bűnelkövető.

(via Telex)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük