Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Hatósági vizsgálat inditott a Gazdasági Versenyhivatal a tejpiacon: lassult a tej- és tejtermék-infláció


Befejezte a tejáagazat vizsgálatát a Gazdasági Versenyhivatal. A jelentésből kiderül egyebek mellett, hogy lassult a tej- és tejtermék-infláció.

Idén januárban az élelmiszerpiacok közül elsőként a tej és tejtermékek piacán indított gyorsított ágazati vizsgálatot a Gazdasági Versenyhivatal. Az eredményeket összefoglaló jelentéstervezetet a GVH április 20-án bocsátotta társadalmi konzultációra. Az elemzés megállapításai alapján a versenyhatóság szakértői hat javaslatot fogalmaztak meg az infláció csökkentése érdekében.

Felvetették a nyerstej árképletének felülvizsgálatát, szakmai segítséget ajánlottak az élelmiszerekre vonatkozó árstoppal kapcsolatos jövőbeli jogalkotói megfontolásokhoz, javasolták a fogyasztói árak összehasonlíthatóságának erősítését, felvetették a növényi italok piaci pozíciójának javítását, a fenntartható csomagolás ösztönzését, illetve további hatósági fellépést is szükségesnek tartottak az élelmiszerkereskedelem területén – közölte pénteken a GVH.

Lassabban nőnek a tej- és tejtermékárak

Április 26-án a GVH öt hazai szakmai szervezettel és az Agrárminisztériummal egyeztette a tejtermékek fogyasztói árának csökkentését célzó javaslatait, majd május 17-én a GVH és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács vezetői már arról állapodtak meg, hogy a magyar termelők és feldolgozók versenyképességének erősítése, illetve a tejtermékek fogyasztói árának csökkentése érdekében a Tej Terméktanács felülvizsgálja a nyerstej alapárprognózis módszertanát.

Az online árfigyelő rendszer, amelyet a GVH működtet, július elsején indult el. Az arfigyelo.gvh.hu címen elérhető honlapon hat kiskereskedelmi lánc, mintegy 1200 boltjában, több mint 60 termékcsoport árai között kereshetnek a felhasználók. Az árfigyelő rendszer segítségével a tejtermékek árait külön termékkategóriák segítségével hasonlíthatják össze a vásárlók, akik így megtalálhatják a legjobb ajánlatokat és a számukra legkedvezőbb termékeket. Ezáltal időt és pénzt takaríthatnak meg vásárlásaik során.

Az elmúlt hónapokban – egyidőben a nemzeti versenyhatóság célzott vizsgálatával, illetve a javaslatai hasznosulásával – egyébként jelentősen lassult a tejtermékek drágulása. A KSH adatai szerint tavaly decemberben tejtermékek árai még közel 80 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi árakat. Ez 2023 júniusára a tej esetében 26,7 százalékkal, a sajt esetében pedig 23,3 százalékra mérséklődött éves összehasonlításban. 2023 júniusában a tejek és tejtermékek árai már a megelőző hónaphoz képest is csökkenésnek indultak: a tej 2,7 százalékkal, a sajt 2,3 százaláékkal, a vaj és vajkrém 2,8 százalékkal lett olcsóbb az egy hónappal korábbi árakhoz képest. A hazai árak alakulását az európai piaci folyamatok is befolyásolták.

A hatóság közölte továbbá, a célzott vizsgálatokkal, az infláció csökkentését szolgáló javaslatokkal, valamint az online árfigyelő rendszer működtetésével és fejlesztésével a Gazdasági Versenyhivatal elsődleges célja a magyar fogyasztók segítése, a piaci verseny ösztönzése.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük