Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Hatnapos tanítás és egy hónapos téli szünet jön Győrben, hogy ne kelljen fűteni – reagált a Belügyminisztérium


A győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskola vezetése sajátos módszert dolgozott ki a jelenlegi energiaválság leküzdésére: az első félév elején szombatonként is lesz tanítás a diákoknak, majd az előre ledolgozott napokkal hosszabbítják meg a téli szünetet, hogy az intézményben addig se kelljen fűteni.

Borítókép: Getty Images Hungary

A győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskolában a diákok és a pedagógusok a hamarosan kezdődő tanév első félévében az őszi szünetig tartó időszakban a szombatokat is az intézményben fogják tölteni, hogy még aznap is tanuljanak, tanítsanak.

Utána cserébe majdnem egy hónapos téli szünetet kapnak, hogy kipihenjék a hatnapos munkaheteket. A döntést mindenekelőtt a jelenlegi energiaválságra hivatkozva hozta meg a győri intézmény vezetősége – derült ki az iskola hivatalos oldalára feltöltött szülői tájékoztatóból.

Mint írja az iskola vezetősége, erre a hatályos törvények adnak számukra lehetőséget, egész konkrétan az alábbi jogszabályhely, idézzük is a köznevelési törvényből:

Alapos indokkal, a fenntartó egyetértésével a tanítási hetek – a szombat igénybevételével – hat tanítási nappal is megszervezhetők abban az esetben, ha a tanulók részére legalább harminchat óra megszakítás nélküli heti pihenőidő, és az elmaradt heti pihenőnapok igénybevétele – egy vagy több összefüggő tanítási szünetként – a tanítási félév során biztosítható.

Vagyis Magyarországon opció a hatnapos tanítási hét, feltéve, ha a diákoknak utána 36 óra pihenőidőt biztosítanak, és az elmaradt pihenőnapokkal pedig meghosszabbítják a tanítási szünetet.

Győrszentivánon a szombati tanítás is jelenléti oktatásban zajlik majd, mert az intézmény vezetésének meggyőződése, hogy továbbra is ez a gyerekek oktatásának leghatékonyabb módja. Különösen az általános iskolás korosztály számára.

A győri iskolában szeptembertől az őszi szünetig a szombati napokon reggel 8-tól háromnegyed 12-ig tart az oktatás. Ez hét szombati napot érint, ám október 1-jén kirándulni mennek az alsó tagozatos gyerekek. Szombatonként a fő tárgyakra koncentráló, órarend szerinti, tömbösített oktatást terveznek, tízórai, ebéd és délutáni ügyelet azonban nem lesz.

Reagált a Belügyminisztérium

Az iskola által kidolgozott módszerről a Belügyminisztérium is kifejtette a véleményét. Válaszában kiemelte: „Az egyházi fentártású oktatási, nevelési intézmények fenntartói körébe tartozó kérdésekről nem formálnak véleményt, állami fenntartású oktatási intézményekben pedig nincs ismeretük ilyen döntésről.” 

Azonban idézi az Index által már kiemelt, nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 30. § (2) bekezdését, amely szerint alapos indokkal és a fenntartó beleegyezésével a tanítási hetek hatnaposra bővíthetők a szombati nappal.

A Belügyminisztérium a Pénzcentrumnak azt írta: az intézményeitől központi iránymutatásként a jogszabályok betartását követeli meg, az erre vonatkozó 30. § szerint pedig

30. § (1) Az iskolában a tanítási év ötnapos tanítási hetekből áll. A szombat és a vasárnap tanítás nélküli pihenőnap. Tanítás nélküli pihenőnap jár a tanulónak a munkaszüneti napokon is. A tanítási időbeosztás a munkaszüneti napok miatti munkaidő-beosztásnak megfelelően változik, a tanítási év utolsó napját követően pedig legalább hatvan összefüggő napból álló nyári szünetet kell biztosítani.

(2) Alapos indokkal, a fenntartó egyetértésével a tanítási hetek – a szombat igénybevételével – hat tanítási nappal is megszervezhetők abban az esetben, ha a tanulók részére legalább harminchat óra megszakítás nélküli heti pihenőidő és az elmaradt heti pihenőnapok igénybevétele – egy vagy több összefüggő tanítási szünetként – a tanítási félév során biztosítható.

(3) A fenntartó egyetértésével az iskola igazgatója – az elmaradt heti pihenőnapok igénybevételének biztosítása nélkül is – elrendelheti a hat tanítási napból álló tanítási hét megszervezését, valamint a tanuló heti kötelező óraszámát meghaladó tanítás megszervezését, ha a rendkívüli tanítási szünet miatt az előírt követelmények átadását, elsajátítását nem lehet megoldani.

Így a szabályok alapján az állami iskolákban is adott a lehetőség a hatnapos iskolahét elrendelésére.