Közzétette - Kategória - Titkok - Rejtélyek - Összeesküvés elméletek

Hátborzongató leletet találtak Stonehenge közelében

FORRÁS: PHOTONONSTOP VIA AFP/

Ereklyeként emberi maradványokat őriztek meg a bronzkorban egy új felfedezés szerint: hangszerré alakított emberi combcsontra bukkantak egy sírban, amit a Stonehenge közelében találtak.

A Bristoli Egyetem régészeinek felfedezése rávilágít arra, hogyan emlékeztek meg az elhunytakról 4500 éve – írta a BBC.com.

A leletek korát rádiókarbonos és röntgensugaras eljárásokkal határozták meg.
Még a modern világi társadalmakban is különösen nagy erővel ruházzák fel az emberi maradványokat, és úgy tűnik, ez a bronzkori emberre is igaz volt”
– mondta Thomas Booth, az egyetem munkatársa.

Ugyanakkor számunkra ma elképzelhetetlenül hátborzongatónak tűnik, ahogyan a halált kezelték, és amilyen kapcsolatban álltak vele abban a korban”– tette hozzá.

A felfedezést a Stonehenge közelében lévő Wilsfordban tették, a vésett és polírozott eszközöket más tárgyak, például kő- és bronzbalták, egy csontból készült tál és egy agyar mellett találták.

“Bár az emberi csonttöredékeket a sírokba is eltemették az elhunyt mellé, az élők otthonaiban is tartottak belőlük a padló alá temetve vagy éppen kiállítva. Ez arra utal, hogy a bronzkori ember nem tekintett olyan rémülettel vagy undorral a maradványokra, mint a ma embere” – mondta Joanna Brück szakértő.

/www.origo.hu/