Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Hatalmas változás jön a dohányboltoknál


Kizárólag a dohánytermékek számára biztosítanak megjelenítési lehetőséget jövő év januártól a pultvonal feletti területen, egy jogszabály szerint a dohányboltokban.

A dohánypiaci szereplők a törvénymódosítást túl általánosnak tartják. A szövegből nem derül ki egyértelműen, hogy a trafikokban értékesíthető nem dohánytermékeket – ilyenek például a sörök, az üdítők és az energiaitalok – miként kell majd elhelyezni az üzletekben. Egyelőre az sem tiszta egyes beszállítóknak, hogy az általuk biztosított hűtőket ki kell-e majd cserélni.

A jogszabály-módosítást úgy is lehet értelmezni, mintha egyes termékeket egyenesen ki akarnának tiltani a dohányboltokból.

Lengyel Antal, a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének elnöke arra a kérdésre, hogy mivel nem találkozhatnak majd jövőre a pult felett a fogyasztók, a 24.hu-nak azt felelte, könnyebb azt meghatározni, hogy mivel találkozhatnak.

A jogszabály nyelvtani értelmezése szerint nem jeleníthető meg például hevítő készülék, öngyújtó, cigarettahüvely, cigarettapapír és dohányzási célú gyógynövénytermék sem.

Megítélésük szerint azonban a jogalkotói szándék feltehetően nem arra irányult, hogy a bolt teljes területéről pultvonal fölött eltűnjenek ezek a termékek. Szerinte a jogszabályi rendelkezés alkalmazási köre és következményei a jelenlegi szövegállapotból még nem láthatók pontosan előre, így az előírások tisztázása, vagy végrehajtási útmutatás kibocsátása lehet szükséges.

Egyeztetést kezdeményeztünk és a jogszabályi előírások értelmezését kérjük a felügyeleti hatóságtól annak érdekében, hogy a dohányboltot üzemeltetők tudják ehhez igazítani a magatartásukat. Mivel ezeknek az előírásoknak a hatályba lépése csak 2024-ben fog megtörténni, így még kellő idő áll rendelkezésre az értelmezési kérdések tisztázására és a felkészülésre is

– fogalmazott.

A pontosításra már csak azért is szükség van, mert a forgalmazható termékek körét hiába nem szűkítette a jogalkotó, a jogszabályszöveg nyelvtani értelmezéséből következően a rendelkezés érinti a szerencsejáték-termékeket is. Márpedig a sorsjegyeket és szelvényeket a dohányboltok a pulton vagy afelett tárolják.

Forrás: 24.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük