Hatalmas, ősi építmény maradványaira bukkantak Jordániában

Hatalmas, ősi építmény maradványaira bukkantak Jordániában

Egy nemzetközi régészcsoport egy hatalmas építmény maradványait fedezte fel a homok alatt jordániai Petra ókori romvárosában – írja az MTI. Az angol és amerikai kutatók műhold- és drónfelvételek, valamint talajvizsgálatok segítségével tárták fel az építmény maradványait. Az alapja körülbelül olyan hosszú, mint egy olimpiai úszómedence, és kétszer olyan széles.

A régészek szerint az építmény a romváros egyetlen más épületére sem hasonlít.
A tanulmány vezető szerzői – Sarah Parcak, a Birminghami Egyetem kutatója, és Christopher Tuttle, az amerikai tengeren túli kutatások tanácsának munkatársa – úgy fogalmaztak: az épület mindenki szeme láttára rejtőzött a romok között.Húsz éve dolgozom a petrai ásatásokon, és tudtam, hogy van ott valami.
– mondta Tuttle a National Geographicnak.

A sivatagi karavánközpontot az időszámításunk előtti IV. században alapította a nabateus arab törzs, amely a mai Jordánia, Irak, Szíria és Libanon egyes részeit lakta. Az Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag című film zárójeleneteit a Fáraó kincstára nevű építményben forgatták, ezután ez lett a város leghíresebb műemléke.
A maradványok között talált cserepek arra utalnak, hogy az épület az időszámításunk előtti II. évszázad közepén épült, amikor a karavánváros a virágkorát élte. Úgy vélik, a hatalmas építményben szertartásokat tartottak. A maradványok egy kisebb építmény alapját is magukban foglalják; ennek egyik oldalán hajdan oszlopsor állt, a másik oldalán széles lépcső.
Petra ma már a világörökség részének számít. Az ókori várost turisták százezrei keresik fel évről évre, bár a turizmust az Iszlám Állam elleni harc erősen visszavetette.

index.hu