Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Hatalmas károkat okozott a vihar az északkeleti országrészben, szupercella és forgószél is volt– képek, videók


Vasárnap országszerte heves zivatarok alakultak ki, több helyen jégeső is esett, Emőd közelében pedig forgószél alakult ki. A tűzoltókat főként kidőlt fák és sérült tetőszerkezetek miatt hívták, a riasztások többsége Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett. A lehulló tetőcserepek miatt ketten könnyebben meg is sérültek – írja a 24.hu.

Az ítéletidőről több felvétel is készült, az alábbi videót az Időinfó-MetKép osztotta meg Facebook-oldalán. A felvétel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ónodnál született vasárnap délután. Miskolctól délre, Emődnél egy úgynevezett gustnado alakult ki. Az ilyen típusú forgószelek megjelenésükben a tornádókra emlékeztetnek, fontos különbség azonban, hogy tölcsérük nem a felhőkből nyúlik le, hanem a felszínről indul felfelé. A vihar Emődön tetőket bontott meg.

A térségben egy szupercella is végigsöpört. A pusztítás Ónodon jelentős volt, az Időkép szerint a vihar megrongálta a tetőket és a könnyű szerkezetes épületeket, illetve fákat és villanyoszlopokat csavart ki. A károkról videó is készült. Szupercella akkor jelentkezik, amikor egy zivatarfelhőt forgó feláramlás jellemez. A hasonló időjárási képződményekben akár tornádó is létrejöhet.

Bátonyterenyénél és a fővárostól nem messze, Veresegyház térségében tubát figyeltek meg. Az ilyen felhőtölcsérek nem érik el a talajt, ez különbözteti meg őket a tornádóktól.

Tóth Márk, Bükkábrány – Időkép
Ilyen és ehhez hasonló felhőzetből alakultak ki a vasárnapi, komoly kárt is okozó viharok. Fotó: Rokonál Zoltán, Tiszalök – MET.hu