Közzétette - Kategória - Nyírség hírei, Regionális hírek, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hírei

Hatalmas fejlesztés kezdődik a tiszadobi Andrássy-kastélynál


(fotó:NEMZETI KASTÉLYPROGRAM ÉS NEMZETI VÁRPROGRAM/NÖF NEMZETI ÖRÖKSÉGVÉDELMI FEJLESZTÉSI NONPROFIT KFT.)

Időkapszulát helyeztek el a tiszadobi Andrássy-kastélynál, amivel megkezdődött a kastély új állandó kiállításának fejlesztése, amely várhatóan 2021 végén fejeződik be, írja az Origo.  A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében egy új állandó kiállítás költözik a kastély tereibe, ami az Andrássy családot és a kastély történetét mutatja be. A kastélyban a kiállítás mellett ruhatár, kávézó és múzeumi bolt, rendezvénytér, étterem is helyet kap majd. A tervezett funkciók igényeinek biztosításához jelen beruházásban az épület meglévő infrastruktúráját és a belsőépítészeti adottságait szükséges fejleszteni. A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében megújuló kastélyok és várak összesen 60 milliárd forintból nyerik vissza régi szépségüket a NÖF, Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinációjában.

Dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az időkapszula pénteki elhelyezésekor elmondta, hogy a Nemzeti Kastélyprogramot és a Nemzeti Várprogramot azért indította el a kormány, hogy az elődeink által ránk hagyott épített örökséget megőrizve és megújítva országszerte olyan turisztikai attrakciókat hozzon létre, amelyek egyrészt az odalátogatók számára kínálnak tartalmas, de szórakoztató, élményszerű kikapcsolódási lehetőséget, másrészt szervesen kapcsolódnak környékük gazdaságába, vérkeringésébe is.

A kastély és a hozzá tartozó nyolc hektáros park az észak-alföldi régió turizmusának meghatározó helyszíne. Az elmúlt másfél évben, idén szeptember végéig a kastély – a koronavírus-járvány miatt ebben az évben drasztikusan csökkent rendezvényszám ellenére – a korabeli főúri konyha fogásait is felvonultató étteremmel együtt, közel 68 ezer látogatót fogadott. A kastély és a hozzá tartozó park 2020. november 1-jén bezár, de a fejlesztések befejeztével a térség egyik legkomolyabb rendezvény- és konferencia helyszínévé válhat, előreláthatólag 2021. év végén.