Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Hatalmas beruházás indul országszerte: 28 új naperőművet építenek – Szabolcsban itt létesül


Az MVM Zöld Generáció Kft. országszerte 28 naperőművet épít mintegy 7 milliárd forintos beruházással- tájékoztatta a társaság az MTI-t.

IllusztrációFORRÁS: AFP/RIA NOVOSTI/TARAS LITVINENKO

A projekt nyitórendezvényét Oroszlányban tartották, mivel a 0,5 megawatt (MW) kapacitású egységből itt telepítik a legtöbbet, 15-öt az erőmű zagyterében, mezőgazdaságilag nem hasznosítható területen – mondta el a társaság csoportvezetője az MTI-nek.

Edelman György tájékoztatása szerint

AZ ERŐMŰVEK ÉVENTE 69 EZER GIGAJOULE (GJ) VILLAMOS ENERGIÁT TERMELHETNEK MAJD, EZ TÖBB MINT 8000 HÁZTARTÁS ÉVES VILLAMOSENERGIA-SZÜKSÉGLETÉNEK FEDEZÉSÉRE ELEGENDŐ, EGYIDEJŰLEG ÉVENTE 19 000 TONNÁVAL CSÖKKENHET AZ ORSZÁG SZÉN-DIOXID-KIBOCSÁTÁSA.

A rendszer névleges teljesítőképessége 13,911 MW lesz.

A beruházás tervezett összköltsége 6,7 milliárd forint, amelyhez 2,098 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt az Európai Unió a Környezeti és energiahatékonysági operatív program keretében.

EGY-EGY ERŐMŰVI EGYSÉG EGY-MÁSFÉL HEKTÁROS TERÜLETET FOGLAL EL.

Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó leányvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. jellemzően barnamezős beruházásként építi a telepeket, nem hasznosított erőművi területeken, illetve a önkormányzatoktól bérelt ingatlanokon.

Az erőművek a következő tíz településen épülnek meg: Berettyóújfalu, Dánszentmiklós, Dorog, Kunszállás, Nyírcsaholy, Oroszlány (15 egység), Pécs (5 egység), Pusztaföldvár, Sükösd és Vésztő.
Az erőművek a tervek szerint jövő év első felében kezdhetik meg a kereskedelmi üzemet, tervezett élettartamuk 25 év – ismertette a csoportvezető.