Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Hasznos új funkciót vezetett be a Facebook


Hasznos új funkciót vezetett be a Facebook – de ha valaki félti az adatait, úgy is értelmezhető a dolog, hogy kapott egy újabb lehetőséget a nyomkövetés korlátozására.

A Link History (Hivatkozáselőzmények) nevű új funkció pontosan azt kínálja, amit a neve is takar: egy erre kialakított helyen gyűjt össze minden linket, amit a felhasználó a Facebook mobilalkalmazásában megnyitott az elmúlt 30 nap során (a Messenger kivétel, azt nem követi a rendszer a funkció súgója szerint).

A szóban forgó hivatkozások alatt azokat kell érteni, amelyeket a Facebook saját böngészőjében nyit meg az ember – tehát, a mobilappban például egy cikket megnyitva nem ugrik át a telefon alapértelmezett böngészőjébe a rendszer, hanem voltaképpen a Facebook alkalmazásban nyit meg egy lapot neki.

A csavar azonban ott jön a történetben, hogy – amennyiben a funkció be van kapcsolva – a Facebook felhasználja ezeket az adatokat a célzott hirdetésekhez. Ezt nem rejti véka alá a Meta, külön ki is emelik a súgóközpontjukban.

Természetesen kikapcsolhatja a funkciót, ha nem szeretné, hogy a megnyitott oldalak mentén is finomhangolja a megjelenített hirdetéseket a közösségi oldal.

  • Ehhez először meg kell nyitni bármilyen hivatkozást a mobilos Facebook appban (például a HVG egy cikkét),
  • a jobb alsó sarokban lévő három pontot megérintve válassza ki a „Böngészőbeállítások” lehetőséget,
  • majd a „Hivatkozáselőzmények engedélyezése” lehetőség melletti lehet választani a be- és kikapcsolás között.

Ha nem szeretné feltétlenül visszanézni rendszeresen, mi mindenre kattintott korábban, érdemes lehet kikapcsolva tartani a lehetőséget. A Facebook azt ígéri, a kikapcsolást követően 90 napon belül töröl valamennyi adatot.

Az újdonságot fokozatosan vezeti be a cég.

Azt már a Gizmodo veti fel, hogy ez értelmezhető adatvédelmi fejlesztésként is, mivel a Facebook – bizonyára – eddig is aktívan követte, mit nyitottunk meg az alkalmazásában, csak nem volt a kezünkben egy lehetőség ezek korlátozására.

Ettől persze még számtalan egyéb eszköze van a Metának a felhasználói tevékenység követésére, tehát ennek a lehetőségnek a kikapcsolásával még nem tud senki búcsút intenni a célzott hirdetéseknek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük