Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

Három órán át tartó erekciója lett egy 69 éves férfinek a koronavírustól – csak drasztikus megoldással tudtak megszüntetni


A fertőzés miatt vérrögök keletkeztek a péniszében, ez okozta az abnormális merevedést, amit csak drasztikus megoldással tudtak megszüntetni az orvosok.

Képünk illusztráció

Szokatlan és rendkívül kellemetlen tünetet okozott a koronavírus egy 69 éves amerikai férfinél: három órán keresztül fájdalmas erekciója volt – számolt be róla a Daily Mail az American Journal of American Medicine nevű szakfolyóiratban közzétett tanulmány alapján.

Az Ohio államban élő beteg még tavaly augusztusban került a miami Valley Kórházba légszomjjal és egy olyan gyulladással, ami miatt víz került a tüdejébe. Az elhízott pácienst leszedálták és lélegeztetőgépre tették, miután a tíznapos kezelés ellenére az állapota egyre rosszabb lett, a tüdeje pedig kezdte felmondani a szolgálatot.

Az orvosok 12 órára arccal lefelé fektették, hogy segítsenek neki levegőhöz jutni. Amikor később visszafordították a hátára, az ápolók meglepve látták, hogy a pénisze merev.

Az ápolók egy jéggel teli zacskóval próbálták lelohasztani a hímvesszőjét, de az erekció három órán keresztül megmaradt, ezért végül az orvosoknak egy tű segítségével kellett leszívniuk a vért.

A merevedés 30 perccel ezután kezdett csökkenni, köszönhetően annak is, hogy véralvadásgátló gyógyszereket adtak be neki. Az erekció végül nem tért vissza, a beteg viszont meghalt, miután a tüdeje összeomlott.

Az orvosok azt állapították meg, hogy a fertőzés miatt vérrögök keletkeztek a férfi péniszében, amelyek miatt a vér beszorult az erekciós kamrába.

Ezért lehetett az, hogy míg a hímvessző belsejében lévő szövetkamrák merevek voltak, addig a hegye laza maradt. A vérrögök okozták a szakmai nyelven priapizmusnak nevezett állapotot, ami a pénisz abnormális, hosszan tartó és fájdalmas merevedését jelenti.

Bár azt már korábban is megállapították a szakemberek, hogy a Covid-19 vírus az ereket is károsíthatja és vérrögöket okozhat, Dr. Richard Viney, a birminghami Erzsébet Királynő Kórház urológus sebésze szerint ez az eset nagyon érdekes, mert koronavírusos betegeknél eddig nem tapasztaltak ilyen abnormális merevedést.

 „Tudtommal több koronavírusos beteget kezeltünk, mint bármelyik európai kórház, és még egy ehhez hasonló priapizmust sem tapasztaltunk egyik covidos esetében sem. Ez egyértelműen a fertőzés egyik ritka, de megmagyarázható megnyilvánulása”

– nyilatkozta a Daily Mailnek.

A brit bulvárlap szerint azonban volt már hasonló példa ilyesmire Európában.

Franciaországban egy 62 éves férfi is abnormális merevedéstől szenvedett, amikor a koronavírus miatt kórházban kezelték.

A beteg két hétig volt lélegeztetőgépen, utána elhagyhatta az intenzívet. Az ő esetéről szintén az American Journal of Emergency Medicine orvosi folyóiratban számoltak be, az egyik őt kezelő intenzíves orvos pedig azt írta, hogy nála is valószínűleg vérrög okozta ezt az állapotot.

/www.szeretlekmagyarorszag.hu/