Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Három év letöltendő börtönbüntetést kapott, mert illegálisan letöltött tartalmakat árult


A bíróság elé állított férfi otthonában egy szerveren tárolta és előfizetési díjért terjesztette az illegálisan megszerzett fájlokat, amivel az ítélet szerint 40 millió forintot kereset.

A zártkörű, előfizetéses weboldal nem hirdette magát, első felhasználói ismerősi, baráti körből kerültek ki, majd a szolgáltatás híre szájról szájra terjedt – írja közleményében a Nemzeti Adó és Vámhivatal. A havidíjat – amit bitcoinban is lehetett rendezni – a felhasználók egy bankszámlára utalták át, amit az elkövető egy hajléktalan személy nevére nyitott. A pénzt rendszeresen egy lakásához közeli bankautomatából vette fel, lebukásához végül az automata kamerafelvételei is hozzájárultak.

A weblapot a férfi – aki egyébként magasan képzett informatikus volt – egy lopott IP-címről működtette. Összesen félezer szoftvert, több mint ezer zenét, valamint csaknem háromezer filmet tett elérhetővé felhasználóinak. A tanúként meghallgatott előfizetők ugyan tisztában voltak azzal, hogy az általuk letöltött tartalom illegális forrásból származik, de a nagy választék, jó sávszélesség és a megfizethető ár miatt vállalták a kockázatot.

A szerzői jogok megsértése, a jogvédett tartalmak, zenék, filmek, szoftverek illegális terjesztése vagy akár letöltése a köztudatban gyakran nem jogsértésként él, mégis az elmúlt tíz évben az ehhez hasonló ügyek elkövetési értéke meghaladta a 30 milliárd forintot – írja a NAV. A NAV bűnügyi IT-szakterülete több tucat ügyet derített fel, 15 olyan bűnözői csoport ellen nyomozott, akik hasonló módszerrel és céllal illegális weboldalakat, szervereket működtettek. Összesen 35 személy ellen indult eljárás. Ez az első olyan eljárás, ami letöltendő börtönbüntetéssel végződött.