Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Hamarosan mozgást is felírhat receptre a magyar háziorvosok


Mozgás receptre elnevezéssel indul program, a fizikai aktivitást háziorvosok ajánlják és írják majd fel – jelentette be a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Képünk illusztráció

Révész Máriusz kiemelte, bár mindenki tudja, hogy az egészséghez mozgásra van szükség, a statisztikák szerint mégsem mozognak az emberek. Bíznak abban – tette hozzá –, hogy szemléletváltás érhető el, ha az orvos mondja: mozogni kell.

A megvalósítás során a Magyar Életmód Orvostani Társaság adja a program egészségszakmai hátterét, a központi kommunikációs eszközöket (például a www.mozgasreceptre.hu honlap, közösségi oldalak működtetését), elkészíti a program megvalósításához szükséges nyomdai termékeket, felépíti és karbantartja a programban résztvevő háziorvosok és mozgáshelyszínek adatbázisát, a résztvevők részére képzést, valamint országos konferenciát szervez, és elkészíti a programban történő részvétel követésére szolgáló informatikai rendszert – olvasható az erről szóló közleményben.

A megvalósítás fontos partnerei a települési önkormányzatok, akik abban segítenek, hogy a programinformációk eljussanak a területükön működő háziorvosokhoz, és a lakossághoz, valamint bevonják a közigazgatási területükön működő sportlétesítményeket, ahol a receptet kapó páciensek részére ingyenes mozgási lehetőségeket biztosítanak. Jelenleg 24 önkormányzat bevonása zajlik.

Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke, a Mozgás receptre program kezdeményezője az orvostudományban ismert ténynek nevezte, hogy több mint 30 betegség megelőzésében és kezelésében játszik szerepet a mozgás. Példaként említette, hogy a cukorbetegség és a magas vérnyomás esetében már a terápia kötelező része a sport.

Egy Eurobarométer-felmérésében a magyarok 59 százaléka úgy nyilatkozott, hogy soha nem mozog, 15 százaléka nagyon ritkán, tehát a magyarok háromnegyede soha nem mozog vagy nagyon keveset. Finnországban 8, Svédországban 12, Szlovéniában 25, Csehországban pedig 26 százalék a soha nem sportolók aránya. A Mozgás receptre program mintájául szolgáló projekt először Új-Zélandon indult el, majd a módszer elterjedt Svédországban és több más államban is

Révész Máriusz a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra is, hogy több elkerülhető halálozási oknál Európában listavezető vagy dobogós Magyarország, a magyarok várható élettartama pedig átlagosan 4,5 évvel marad el az uniós átlagtól – tudósított az MTI.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük