Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Hamarosan luxuscikk lehet az egyik alapvető élelmiszer


Heti 20 forinttal emelkedett a tojás ára az utóbbi időszakban Magyarországon. Az aszály, a háború és a forintgyengülés sem tett jót a fogyasztói árnak. Egy termelő szerint jövő hónapra akár 150 forintba is kerülhet darabonként.

MTI Fotó: Mohai Balázs

Mint arról korábban beszámoltunk, 25 éve nem látott inflációs adatok láttak napvilágot október 11-én. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint szeptemberben 20,1 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex. A pénzromlást az energia- és élelmiszerárak emelkedése táplálta, az előbbinél egy év alatt több mint 60 százalékkal nőttek a költségek.

Számos élelmiszer mellett a tojást sem kíméli az infláció, sőt, Magyarországon a háború, az aszály és a forintgyengülés együttes hatása miatt heti 20 forinttal emelkedik az ára. Az Eurostat adatai alapján Európa-bajnokok lettünk, ugyanis 9,8 százalékkal nőtt itthon a tojás ára augusztustól szeptemberre.

Ám az emelkedés nem ma kezdődött, a Forbes szerint az agrárszektor.hu már tavaly ilyenkor is azt írta, hogy csúnyán megszaladt a tojás ára Magyarországon. A cikk akkor átlagosan 35 és 50 forint közötti árakról számolt be. A KSH szerint tavaly szeptemberben 46,2 forintba került egy tízes kiszerelésű tojás darabja, míg idén ugyanebben az időszakban már 72,3 forint volt az átlagár.

Az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszere adatai pedig 16 forintos emelkedést mutattak, így az október 10–16-i hétre az M-es méretű tojás darabja elérte a 108 forintot. Jelenleg 100-120 forint lehet a tojás átlagos fogyasztói ára – mondta a lapnak Németh Zoltán tojástermelő.

Semmi sem kedvez a tojásnak

Szinte minden gazdasági folyamat hozzájárult a tojás drágulásához. A háború, az energiaválság, a Magyarországot sújtó aszály és a forintgyengülés együttesen okozta a kimagaslóan nagy áremelkedést. A termelő szerint az is befolyásoló tényező, hogy az eddig Lengyelországból beszerzett takarmányról kiderült: ők is Ukrajnára támaszkodtak, és szállítókból beszerzők lettek, mivel az ukrán forrás a háborúval elapadt.

Elképesztő módon elszálltak a takarmányárak. Korábban rengeteg kukorica és búza jött be Ukrajnából az EU területére, ezen az útvonalon most akadozik vagy megszűnt a szállítás

– fogalmazott Németh, hozzátéve: nem lenne szüksége az országnak kukoricaimportra, de az aszály megtizedelte mind a kukorica-, mind pedig a gabonatermést.

Akár 150 forint is lehet

A Baromfi Termék Tanács szerint a jelenlegi körülmények között 150 forint is lehet az új átlagára a tojásnak. A termelő úgy gondolja, az is lehet, hogy már a jövő hónapban ennyiért vásároljuk majd az élelmiszert.

Egy másik termelő viszont úgy fogalmazott, már nagyon közel jár a tojás árának lélektani határa.

Az meg fogja állítani a piacot, ha a 150 forintos tojás láttán már nem fognak bundás kenyeret vagy rántottát enni az emberek

– mondta a tojástermelő.

Meddig tart az emelkedés?

Arról, látunk-e még tojást 100 forint alatt, azt nyilatkozta Németh Zoltán: „a tapasztalat szerint aminek felmegy az ára, az ritkán szokott utána korrigálni”. Úgy gondolja, valamivel lejjebb mehet az ára, de az eredeti szintre már nem fog visszatérni.

A másik termelő szerint azonban az 50 forint körüli termelői árak már fenntartható működést biztosítanának a termelőknek. Az árcsökkenéshez a kiskereskedelmi szektornak kellene lejjebb adnia a haszonkulcsból.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük