Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Hamarosan kezdődik a téli időszámítás: az idén ekkor állítjuk vissza az órákat


Az óraátállítás időpontja minden évben más dátumra esik, de az átállítás napja mindig vasárnap. A szabály az, hogy a nyári időszámítás kezdete mindig március utolsó vasárnapja, a vége pedig október utolsó vasárnapja.

Fotó: Facebook

A téli időszámítás kezdete:

2022. október 30. vasárnap, hajnali 3 óra. Ekkor kell visszaállítani az órát 2 órára.

Ekkor kapjuk vissza az „elveszett” 1 órát.

Az Európai Parlament döntése szerint 2021 lehetett volna az utolsó év, amikor váltunk a nyári és a téli időszámítás között, de a járvány felülírta a döntést.

Eredetileg a nyári időszámítás ötletét Benjamin Franklin vetette fel, 1784-ben, a világítási költségek csökkentése érdekében. A világon elsőként 1916. április 30-án, a Német Császárság és az Osztrák-Magyar Monarchia alkalmazta a nyári időszámítást, részben az üzemanyag háborús célokra való megtakarítása érdekében.

Magyarországon az 1950-es években az energiaellátás nehézségeit igyekeztek mérsékelni a nyári időszámítással, de 1958-ban felfüggesztették az alkalmazását, majd 1980-ban vezették be újra, de akkor még egy hónappal rövidebb volt a nyári időszámítás időszaka. Európában 1996-tól egységesítették a rendszert.

Az Európai Unió először 1980-ban hozta összhangba a nyári időszámítást annak érdekében, hogy az egységes piacon az addigi gyakorlattal ellentétben egyszerre történjen az óraátállítás. A jelenleg érvényben lévő irányelv szerint az uniós tagállamoknak március utolsó vasárnapján kell váltani nyári időszámításra, és október utolsó vasárnapján a télire.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük