Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Hamarosan kezdődik 2021/2022-es tanév: ezeket érdemes tudni az iskolakezdési támogatásokról


Bár még tart a nyár, mind közelebb a kerül a 2021/2022-es tanévkezdés időpontja, a beiskolázás, a tanszervásárlás, illetve az iskolára készülődés időpontja. Az Origo összeállítást készített az iskolakezdési támogatásokról, azok formáiról.

FORRÁS: 123RF.COM

A hivatalos statisztikai adatok szerint egy 19 év alatti iskolás gyermek iskolakezdése átlagosan majdnem 26 ezer forintba kerül, aminek jelentős részét a tanszerek beszerzésére fordítják a szülők. Azonban az internet és egyéb, a digitalizációhoz kötődő költségek (továbbá középiskolások vagy az egyetemi tanulmányukat most kezdők esetében az esetleges albérleti díjak, utazási költségek) további kiadásokat jelenthetnek a családok számára. Egy tavalyi felmérés kimutatta, hogy

EGY ÁTLAGOSNAK TEKINTHETŐ CSALÁDBAN, KÉT TANKÖTELES GYERMEK ESETÉBEN A BEISKOLÁZÁS AKÁR 80 EZER FORINTTAL IS TERHELHETI A CSALÁDI KASSZÁT.

Ez rengeteg szülő számára jelent érdemi anyagi kihívást. Megkönnyebbülést nyújthat a tudat, hogy a rászoruló családok számos forrás lehívásával élhetnek, több helyről is kérhetnek iskolakezdési támogatást. Anyagi segítség kérhető az államtól, önkormányzatoktól és a munkavállalótól is különböző feltételekkel és összegben.

Állami segítségnyújtás
A köznevelésben és a szakképzésben tanuló valamennyi diáknak biztosítja az állam az ingyenes tankönyveket, a papíralapú könyvek mellett az összes állami kiadvány ingyenesen letölthető digitális formában.

Az államtól kapható segítségről részletes információt nyújt az Emberi Erőforrások Minisztériumának idei kiadványa („Tájékoztató a gyermekek után járó ellátásokról”). Ebben a családtámogatási ellátási formák családi pótlék alkategóriáján belül nevesítik az iskoláztatási támogatást.

Ez főszabály szerint a tanköteles, és a már nem tanköteles, de köznevelési (középfokú oktatási) intézményben tanulmányokat folytató gyermekek után folyósítható. A jogosultak köre kiterjed a vér szerinti, vagy örökbe fogadó szülőre, a szülővel együtt élő házastársra / élettársra, arra a személyre, aki örökbe kíván fogadni gyermeket és az erre irányuló eljárás már folyamatban van, továbbá nevelőszülőre, gyámra, a gyermekotthon, javítóintézet, büntetés-végrehajtási és a szociális intézmény vezetőjére. Saját jogon is igényelhető iskoláztatási támogatás, ezt is részletezi a kiadvány.

FONTOS INFORMÁCIÓ, HOGY EZT A SEGÍTSÉGET AZ ÁLLAM A TANKÖTELEZETTSÉG FENNÁLLÁSA ALATT A TANULÓI JOGVISZONY SZÜNETELÉSÉNEK IDŐTARTAMÁRA IS FOLYÓSÍTJA A JOGOSULTAKNAK

.A családi pótlék értéke – és így az iskoláztatási támogatás – gyermekszámtól és egyéb tényezőktől függően különböző. Egygyermekes család esetében ez 12.200 forint, viszont ha egyedülálló szülő nevel egy gyermeket, az összeg 13.700 forint. Az egyéb összegek részletesen szerepelnek a kiadványban.

Munkáltatói támogatás az iskolakezdéshez

Iskolakezdési támogatást döntése szerint a szülő munkáltatója is adhat béren kívüli juttatásként, ennek összege az adott jövedelem függvénye. Egy munkáltató kétféleképpen segítheti alkalmazottját gyermekének iskolai költségeinek lefaragásában:

  • tankönyv, taneszköz, ruházat vásárlására jogosító utalvány formájában, illetve
  • a cég nevére és a tanévkezdéshez szükséges felszerelésekre kiállított számla megtérítésével.

A támogatás összege gyermekenként maximum a hatélyos minimálbér 30 százaléka, azaz most 33.300 forint lehet. Ez a segítség béren kívüli juttatásként adható akkor, ha a juttatásban részesülő munkavállaló családi pótlékra jogosult szülő, gyám illetve velük egy háztartásban élő házastárs, és a gyermeke köznevelési intézmény tanulója a tanév első napját megelőző 60. naptól a tanév végéig.

Fontos tisztában lenni avval is, hogy ezt a juttatást mindkét szülő megkaphatja, abban az esetben is, ha azonos munkahelyen dolgoznak. Az utalvány azonban adóköteles tétel, ami azt jelenti, hogy értékének 1,19-szerese után a munkáltatónak ez 15 százalékos jövedelemadó és 14 százalékos mértékű ehó fizetési kötelezettsége keletkezik.

Ha a munkáltató pénz formájában nyújtja az iskolakezdési támogatást a munkavállalónak, akkor ez munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül, amely után a munkáltatónak és a munkavállalónak is közteher fizetési kötelezettsége keletkezik.

Színes a paletta az önkormányzatoknál igényelhető támogatások vonatkozásában, a támogatási formák, a (legtöbbször) pénbeli összegek a fővárosban kerületenként, illetve településeként is eltérők lehetnek.

//www.origo.hu/