Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Hamarosan jönnek a hazai dobozos vizek a boltokba


Nem, ez nem valami őrült ötlet, mint konzervbe zárt levegőt venni az ebayen, hanem puszta praktikum és környezetvédelem: a PET palackok ugyanis betétdíjasak lesznek.

A kötelezően betétdíjas PET-palackok világa 2023-ban érkezik majd el Magyarországon, és az előírt visszaválthatóság számos terméket megdrágíthat majd. Afelől nincs sok kétség, hogy az áremelkedést a nap végén a fogyasztók fizetik majd meg, ám talán nem minden gyártó választja majd ezt az utat. A PET palack alternatívájaként az üvegpalack, a tetrapak doboz, vagy a bag in box technológia jöhet szóba, melyeket eddig a magyar Futuraqua leányvállalatánál, az Olup Aquánál és a Lidl termékeinél láthattunk – írta meg a forbes.hu.

A PET palackok különösképpen veszélyes csapásai a Jóistennek, mivel nem csupán arra késztetik vásárlóik egy részét (tisztelet a kivételnek), hogy mindenfelé elhajigálják őket, de mikroműanyagként könnyedén bekerülnek a táplálékláncba, így járulva hozzá ahhoz az egy hitelkártyának megfelelő mennyiséghez, melyet ebből a „nagyszerű” anyagból hetente mindannyian elfogyasztunk.

Az idei környezetvédő és restauráló PET-kupa során négy nap alatt, csak a Tisza folyóból 9 tonna, zömében ilyen, PET műanyag flakonból álló szeméthegyet halásztak ki a résztvevők, míg tavaly a Tisza-tóból és környékéről 80 tonna, zömmel ide sorolható hulladékot gyűjtöttek össze.

A Futuraqua Nyrt. évi 60 millió liternyi vízkivételi lehetőséggel rendelkezik, és már piacra léptek egy visszaváltós, címke nélküli üvegbe palackozott ásványvizzel, majd találkoztak a környezettudatos saját termékek forgalmazásához partnert kereső német Schwarz Csoporttal, és a tulajdonukban álló Lidl Magyarország elárulta a Forbesnak, hogy 2025-ig 20 százalékkal tervezik csökkenteni a műanyag-felhasználást, és az összes saját márkás terméküket maximálisan újrahasznosíthatóvá teszik.

A Futuraquánál mindenesetre már eldöntött kérdés, hogy jövőre bevezetik a 10 literes dobozolt vizet.

„A tesztidőszak már lefutott, ez alatt a kihelyezett termékek 30 százalékát értékesítették, ami Kis-Benedek Róbert, a Futuraqua igazgatósági tagja szerint jónak mondható.”

Elmondta azt is, hogy az újratölthető zacskós vizet – ami a hazai piacon talán elsőre szokatlan lesz – 5 literes kiszereléssel vezetik majd be, mivel sok magyar vásárló a tesztek alatt szétbontotta a csomagolást. A cserélhető dobozos ásványvizek kultúráját be kell vezetni ahhoz, hogy mindenki megértse, miről van szó. A Lidl a dobozoknál használatra kerülő kartonról tette közzé, hogy az FSC Mix tanúsítvánnyal rendelkezik, vagyis újrahasznosított, felelős erdőgazdaságból származik az alapanyagául szolgáló fa.

(Forrás: Forbes 


Don`t copy text!