Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Hamarosan hiánycikk lehet a zöldség és gyümölcs a boltokban?


A gazdatüntetések által okozott szállítási nehézségek miatt a múlt héten a hazánkba tartó spanyol kamionok csak mint egy negyede érkezett meg, így a zöldséghiány már a Budapesti Nagybani Piacon is észlelhető volt. A francia tüntető gazdák január 31-től blokkolják azt az autópályát, melynek spanyolországi határátkelőjénél több mint napi 20 ezer kamion kezdi meg Európa különböző országaiba zöldség- és gyümölcsellátó útját – írja a Divany.hu.

HAZÁNKBAN EGYELŐRE ELSŐSORBAN KÍGYÓUBORKÁBÓL ÉS PARADICSOMBÓL MUTATKOZOTT HIÁNY,

de az egyre több európai országot érintő gazdatüntetések további áruellátási veszéllyel fenyegetnek.

Az évnek ebben a szakában Spanyolország mintegy 1,6 milliárd euró értékben összesen közel 1,24 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt szállít Franciaországon keresztül Európa országaiba. A spanyolokat nem is elsősorban a tüntető francia gazdák blokádjai zavarják, hanem hogy közülük többen a kamionok tartalmát kiborítva fel is gyújtják a szállításra szánt árut.

Ráadásul a spanyol zöldségeknek és gyümölcsöknek néhány célállomáshoz még a szintén tüntetésektől nehezített útvonalú Németországon is keresztül kell jutnia.

A hazai ellátást is tovább nehezítheti, hogy most már az olaszok is blokádok állításába fogtak nagy erőkkel, pénteken pedig a magyar–ukrán határon is tüntetni kezdtek a gazdák.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük