Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Hamarosan eldől, kapnak-e pluszpénzt a legkevesebbet kereső magyarok


Nem valószínű, hogy idén szeptembertől emelkednének a legkisebb keresetek, bár erre a szakszervezetek szerint – főként az alacsony jövedelmű családok esetében – égető szükség volna.

Több hét szünet után jövő héten folytatódnak a minimálbér évközi emeléséről szóló tárgyalások a munkáltatók, a szakszervezetek és a kormány között – tudta meg a Napi.hu.

Itt már egyértelműen kiderülhet, számíthatnak-e a legalacsonyabb keresetű munkavállalók még január előtt a keresetük emelkedésére, hiszen a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának következő ülésén már azokat a gazdasági mutatókat is figyelembe tudják venni a felek, amelyek az előző hónapban még nem álltak rendelkezésre.

A minimálbér évközi emelésének lehetőségére az idei évre vonatkozó bérmegállapodás ad lehetőséget, amelyben a felek vállalták, amennyiben az akkori előrejelzésektől jelentősen eltér a nemzetgazdaság tényleges jelenlegi helyzete, a megállapodást újratárgyalják.

A szakszervezetek szerint indokolttá teszi az érdemi egyeztetéseket, hogy az árak jobban nőttek, mint a kötelező legkisebb bér összege. Abban az esetben is szükség lenne a minimálbér soron kívüli emelésére, ha az infláció gyorsabban csökken az év végéig, mint ahogyan a szakértők várják. Júliusban azonban fogyasztói árak emelkedése átlagosan 17,6 százalékos volt, ami elmaradt a béremelés egyik feltételeként kijelölt 18 százalékos határtól.

A munkavállalói képviseletek évközi béremelési javaslata mellett szólt volna, ha a gazdaság teljesítménye nő a második negyedévben. Ezzel szemben a Központi Statisztikai Hivatal első becslése szerint a GDP 2,4 százalékkal csökkent.

Az évközi béremelést a szakszervezetek elképzelése szerint úgy kellene végrehajtani, hogy a minimálbérek egész évre vetített emelkedése 2022-höz képest elérje a 18 százalékot. Egy szeptemberi emelés esetén a minimálbér így bruttó 244 ezer forintra emelkedne, vagyis az összeg nettó 7980 forinttal 162 260 forintra nőne. A garantált bérminimum pedig bruttó 327 600 forintra emelkedne, azaz nettó 20 ezer forinttal lenne több.
Korábban a munkáltatók sem zárkóztak el a minimálbér emelésétől. A sokkal több munkavállalót érintő garantált bérminimum változásába viszont aligha mennének bele a vállalkozások.

A minimálbér legalább az infláció mértékével megegyező emelése ugyanakkor a szakszervezetek szerint az alacsony jövedelmű családok megélhetése szempontjából égetően fontos lenne. Álláspontjuk szerint az érintettek arányaiban többet költenek élelmiszerre, mint a jobb keresetűek. Mivel az élelmiszerárak minden máshoz képest is gyorsabban nőttek az elmúlt bő egy évben, ezért nagyobb emelésre is szükség lesz.

A kormány az eddigiekhez hasonlóan várhatóan a szakszervezetek és a munkáltatók egyezkedésére bízza a béremelés sorsát, és nem közöl álláspontot. Nem valószínű tehát, hogy emelkednének szeptembertől a legkisebb keresetek. A minimálbér és a garantált bérminimum összege várhatóan csak jövő januártól nő.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük