Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Halálos veszélyt jelent a gyerekekre ez az Európában terjedő kór: durva statisztikát közöltek


Az Európai Unió egészségügyi és élelmiszer-biztonsági biztosa aggasztónak tartja a megbetegedések növekvő tendenciáját.

Fotó: Getty Images

A kanyarós megbetegedések egymillió lakosra jutó bejelentési aránya a 2023. január 1. és december 31. közötti időszakban Romániában (92,16), Liechtensteinben (76,32), Ausztriában (20,72), Belgiumban (5,94) és Észtországban (3,0) volt a legmagasabb, de az Európai Unióban a következő hónapokban a fertőzések várhatóan tovább terjednek a nem optimális átoltottság miatt, írta az Economix a MedicalPress cikke alapján.

Kanyaró terjedése

A fenti adatok az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) nemrégiben kiadott értékelésében olvashatók.

Az ECDC adataiból jól látszik, hogy 2024. januárjában, illetve február elején emelkedett a kanyarós megbetegedéseket bejelentő tagországok száma. Két országból legalább hét halálesetet jelentettek.

Andrea Ammon, az ECDC igazgatója így fogalmazott: A kanyarónak, ennek a rendkívül fertőző, de védőoltással megelőzhető betegségnek a terjedése erős figyelmeztetés, hogy minden tagállam tegyen maximális erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a védőoltással megelőzhető betegségek esetében elérjék és fenntartsák a magas átoltottságot.

A fertőzés utáni magas halálozási arány miatt a kanyaró leginkább azokat a csecsemőket veszélyezteti, akik még túl fiatalok a védőoltáshoz. Ezenkívül azok az öt év alatti gyerekek is fokozott kockázatnak vannak kitéve, akik nincsenek beoltva, mert ebben a korcsoportban a betegség rengeteg szövődménnyel járhat. Az immunhiányos betegségben szenvedők szintén ki vannak téve a kanyaró súlyos kimenetelének, írja a cikk.

Stella Kyriakides, az Európai Unió egészségügyi és élelmiszer-biztonsági biztosa így fogalmazott az aggasztó adatokkal kapcsolatban: A kanyarós megbetegedések növekvő tendenciája Európa-szerte aggasztó.

A kanyaró nagyon könnyen terjed, ezért minden országban szükséges a lakosság legalább 95 százalékos, két adag vakcinával történő beoltása. A magyarok jelentős része védett a kanyaró ellen. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) közleménye szerint a lakosság döntő többsége vagy megkapta a kanyaró elleni védőoltást vagy átesett a betegségen.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük