Közzétette - Kategória - Kárpátalja hírei

Hadköteles vagy sem? – Transznemű menekülteket fordítanak vissza az ukrán határon


Több száz transznemű nő igyekszik elhagyni Ukrajnát az országban kialakult háború miatt, az útlevelük miatt a legtöbbjüknek azonban csalódniuk kell a határon.

Képünk illusztráció

Jótékonysági szervezetek állítása szerint több száz, az orosz–ukrán háború elől menekülő transzneműeket fordítottak vissza az ukrán határon, mivel útlevelükben még mindig a biológiai, férfi születési nevük és nemük szerepel – számolt be róla a BBC.

Az útlevélben szereplő nem és név megváltoztatása hosszadalmas, több pszichiátriai vizsgálatot igényel, ezért az ország transznemű lakosságának nagy része nem csinálja végig a procedúrát.

A jelenlegi szabályok azonban megtiltják a 18 és 60 év közötti, besorozható ukrán férfiaknak, hogy elhagyják az országot, így azokat, akiknek az útlevelében a nemnél „férfi” szerepel, nem engedik át a határon.

Ukrajna egyik legfontosabb transznemű jótékonysági szervezetének becslése szerint több száz transznemű próbál elmenekülni az országból, de az általuk megkeresett személyek 90 százaléka eddig nem járt sikerrel.

/hirado.hu/