Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Háborúval indul a dinnyeszezon – Kiakadtak a magyar termelők, hogy olcsóbban kell adni a dinnyét


Az a baj a júliusi akciózással, hogy ha már a dinnyeszezon kezdetén letörik az árakat a láncok, akkor az augusztusi dinnyedömpingre nagyon lemehetnek az átvételi árak – mondta a 24.hu-nak Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke.

Woman choosing watermelon in market. Zero waste, plastic free concept. Sustainable lifestyle. Healthy food, bio, vegetarian diet concept. (Woman choosing watermelon in market. Zero waste, plastic free concept. Sustainable lifestyle. Healthy food, bio,

Hozzátette, hogy ha egy hónapig annyi lenne a dinnye fogyasztói ára, mint most, akkor nem lenne semmi baj. Azonban biztos abban, hogy nem a jelenlegi áron fogják a szezon végéig árulni a dinnyét a kereskedők, hanem újabb és újabb akciókat hirdetnek majd, és akkor lesz probléma. Ezért harcolnak most.

Már most is érezhető az akció hatása – elmondása szerint ahogy a Penny bejelentette, hogy július 13-ától elkezdi az akciót, azonnal körülbelül 40–50 forinttal eshetett a görögdinnye felvásárlási ára. Hogy mihez képest, azt nem árulta el, mondván, „bajságot okoz” a piacon, ha árakat mondanak. Nem értik, hogy az import dinnyét miért árulták magas áron az üzletek, a magyar dinnyét meg miért olcsóbban – keresleti piac van, nem nyom az import (görög, olasz) görögdinnye.

„Alighogy elkezdték szedni a dinnyét a gazdák, három nap múlva akciózik a Penny. Milyen dolog ez? Akciózni akkor kell, amikor a termelők azt mondják, már látják, hogy sok dinnyéjük lesz, és az export sem úgy húz, ahogy számítottak rá. Akkor arra lehet jó egy akció, hogy azzal levezessék a leszüretelt nagy mennyiségű dinnyét” – jelentette ki.

A kormány június 1-jétől rendelte el a multiláncoknak a kötelező akciózást – húsz termékkategóriában (a többi között a friss gyümölcsnél, illetve zöldségnél) kell hetente egy-egy szabadon választott terméket a megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal olcsóbban értékesíteni.

Július 11-én a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete, illetve a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács nekiment a Pennynek, amiért dinnyeakciót hirdetett.

A 24.hu azt írja, július 13-ától 16-áig 299 helyett 229 forintért árulták a dinnyét. A három szervezet szerint elfogadhatatlan a diszkontlánc lépése, indokolatlan a 229 forintos fogyasztói ár. Úgy számoltak, hogy a hazai görögdinnye beszállítói ára 220 forint körüli szinten van, miközben a Penny 229 forintos fogyasztói ára mindössze 140–150 forintos beszállítói árat feltételez. Ez azért gond szerintük, mert a 140–150 forintos ár az idén jelentősen megemelkedett termelési költségeket sem fedezi.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük