Közzétette - Kategória - Egyéb

Háborúra készül Lengyelország? 40 millió lengyel kész fegyvert fogni, ha Oroszország megtámadja őket


Ha Oroszország megtámadja Lengyelországot, 40 millió lengyel kész fegyverrel védeni hazáját, jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfői sajtóértekezletén.

Fotó: AFP

Morawiecki a sziléziai Myszkówban vett részt egy sportlőtér megnyitóján, és az MTI tudósítása szerint felidézte: a nemrég elindított kormányprogram keretében minden járásban létesítenek a helyi lakosok által használható lőteret.

Reményét fejezte ki, hogy az ott elsajátított készségek „kizárólag a lőtereken maradnak, és soha nem kell majd a harctéren használni őket”, ahogyan az ma Ukrajnában történik. Kiemelte egyúttal az ország elrettentő képességeinek szerepét.

A hadseregünk legyen olyan erős, hogy lehetőleg soha ne kelljen bevetni

– fogalmazott, felidézve az ókori mondást: ha békét akarsz, készülj a háborúra. Hangsúlyozta emellett a civil társadalom kiképzésének szerepét, amire lehetőséget nyújtanak a myszkówihoz hasonló lőterek is.

Aláhúzta: a fegyverekhez hozzáférést szabályozni kell. Kilátásba helyezte az erről szóló új törvény kidolgozását.

Különösen a fiatal fiúk, a férfiak számára nyomatékosítani kell, hogy a fegyverekhez hozzáférés célja elsősorban az, hogy államként (…) erősebbek és jobban kiképzettek legyünk a fegyverhasználatban

– fogalmazott. Aláhúzta: amennyiben Oroszországnak „valaha is eszébe jutna megtámadni Lengyelországot, akkor a Kremlnek tudnia kell, hogy Lengyelországban 40 millió lengyel kész fegyverrel a kézben kiállni, hogy megvédje hazáját”.