Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ha megvette ezt a népszerű baromfivirslit, dobja ki, agyhártyagyulladást okozhat


Lisztéria baktériummal fertőzött olasz virsliket vont vissza a Nébih. Az olasz hatóságok szóltak, hogy gond lehet velük.

Képünk illusztráció Fotó: wikipedia

Listeria monocytogenes esetleges jelenléte miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) visszahívta és a forgalomból is kivonta a Wudy AIA márkajelzésű baromfi virslit, illetve a sajtos baromfivirslit – közölte a Nébih.

A hivatal kéri a vásárlókat, hogy a 250 grammos kiszerelésű, 2022.10.2-i minőségmegőrzési idővel rendelkező baromfivirslit, valamint a 150 grammos kiszerelésű, 2022.09.20-i minőségmegőrzési idővel rendelkező sajtos baromfivirslit ne fogyasszák el.

A virsliket Olaszországban gyártotta az Agricola Tre valli Soc.Coop.A.R.L. A termékekről is Olaszországból érkezett a bejelentés az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül.

Agyhártyagyulladást is okozhat

A Listeria monocytogenes a természetben széles körben előforduló emberi megbetegedést okozó baktérium. A hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, így minden olyan 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer kockázatos lehet, amelyben a baktérium szaporodni képes, és amit fogyasztás előtt nem hőkezelnek (például nyers, pasztörizálatlan tej és az abból készült tejtermékek; lágysajtok; nyers húst tartalmazó ételek, húskészítmények; nyers halak, füstölt lazac; szeletelt élelmiszerek).

Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeriával szennyezett élelmiszer fogyasztása, azonban legyengült immunrendszerű embereknél, várandós nőknél, időseknél az élelmiszer alacsonyabb szennyezettsége is súlyos megbetegedést okozhat. Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük