Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ha innen vett fel hitelt, bajba kerülhet


Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból  előzetes bejelentés nélküli helyszíni ellenőrzést is magába foglaló piacfelügyeleti eljárást indított a tevékenységét honlapokon, a közösségi médiában is aktívan hirdető Bankmentor Kft. tevékenységének áttekintésére.

Képünk illusztráció Fotó Getty Images

Azonnali hatállyal megtiltotta a jegybank a kecskeméti Bankmentor Kft.-nek, hogy piacfelügyeleti vizsgálatának lezárásáig jogosulatlanul pénzügyi szolgáltatásokat közvetítsen, és a cég tevékenységéről figyelmeztetést adott ki a honlapján – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel.

A vizsgálat annak megállapítására indult, hogy a társaság végez-e üzletszerűen a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerint az MNB engedélyéhez kötött  pénzügyi közvetítői, különösen alkuszi, vagy jelzáloghitel közvetítői tevékenységet.

Az alkusz független közvetítő, aki a pénzügyi intézmény és az ügyfelek között pénzügyi szolgáltatási szerződés megkötésének érdekében jár el. Az eljárás során eddig beszerzett bizonyítékok arra is utalnak, hogy a cég jelzáloghitelekhez kapcsolódóan is végzett egyes megbízók részére közvetítői tevékenységet. Ezért nemcsak az alkuszi, hanem a jelzáloghitel közvetítői tevékenység végzésének gyanúja is felmerül.

Mindkét típusú közvetítői tevékenységhez jegybanki engedély szükséges, ugyanis ügyfélvédelmi okokból tevékenységük során szigorú üzleti megbízhatósági, fogyasztóvédelmi és egyéb követelményeknek kötelesek megfelelni.

Az alkuszoknak rendelkezniük kell a tevékenységükből eredő károk fedezésére szükséges felelősségbiztosítással, megfelelő induló tőkével is, vezető állású személyeiknek pedig szakmai végzettséget és gyakorlatot kell igazolni. Az alkusszal kapcsolatba lépő ügyfelek érdekeinek védelme érdekében mindezeket az MNB engedélyezési eljárása során, később pedig a piaci szereplők felügyelésekor vizsgálja.

A jegybank eddigi adatai szerint ugyanakkor a Bankmentor Kft.  amely tevékenységét mediátori tevékenységnek, adósságcsökkentésnek, tartozásrendezésnek nevezi  nem rendelkezik az MNB engedélyével pénzügyi tevékenység végzésére Magyarországon. A jegybank ezért a vizsgálat lezárultáig ügyfélvédelmi okokból azonnali hatállyal megtiltotta a Bankmentor Kft.-nek, hogy bármely, jegybanki engedélyhez kötött tevékenységet végezzen. Az MNB amely korábban hasonlóan lépett fel többek közt a HBA Faktoring Kft.-vel és a Magyar Adósságrendező Zrt.-vel szemben mostani piacfelügyeleti eljárását lezáró döntését nyilvánosan közzéteszi honlapján.

(Kiemelt kép: Magyar Nemzeti Bank épülete, Budapesten. Fotó: Pesti Hírlap archív)