Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ha hozzányúl a kormány, így változhat a vízdíj, erre számolhat a magyar lakosság


Sajtóinformációk szerint változhat ősztől a a víz- és csatornadíjakra vonatkozó lakossági kedvezmények rendszere. A döntés a kormány kezében van.

Nem kielégítő a vízi közművek infrastruktúrájának az állapota

10-15 évig tarthat és a szakmai elemzések alapján 1000-3000 milliárd forintba kerülhet Magyarország víziközmű-infrastruktúrájának fejlesztése. A beruházás szükségszerű, a hálózatnak el kell érnie a kor által megkövetelt műszaki- szolgáltatási színvonalat. A szükséges beruházási források előteremtése érdekében – a Napi információi szerint – havi öt köbméter vízfogyasztásig járhat lakossági kedvezmény a jelenlegi víz- és csatornadíjakból az ősztől. A kvóta fölött piaci árat kérhetnek a magánszemélyektől is. ( Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy áprilisi kormányinfón jelentette be, felhatalmazást adtak arra Lantos Csaba energetikai miniszternek, hogy mérje fel a hálózat felújítására szükséges intézkedéseket, valamint azok költségét, továbbá intézkedjen arról, hogy a víziközmű-díjakat országosan összehangolják. Hivatalos döntés egyelőre nincs az ügyben. A szerk.)

A vízdíjak 2012-es befagyasztása, a 2013-as rezsicsökkentés, illetve a vízi közműveket sújtó vezetékadó együtt vezetett el oda, hogy a szolgáltatók bevételei már nem fedezik a hálózat, illetve egyéb infrastruktúra-elemek karbantartásának, rekonstrukciójának és bővítésének költségét. Ezt egy ideig ellensúlyozták a külső – javarészt uniós – források révén induló fejlesztési projektek, de mára már ezek hatása is kevés a hiány elfedéséhez

– idézi a témában nyiltakozó Kurdi Viktort, a MaVíz Magyar Víziközmű Szövetség elnökét a Népszava.

A szakember hozzátette, minden hálózatba pumpált 100 liter ivóvízből 20-25 liter elfolyik a törött vagy repedt vezetékek miatt. Azonban vannak olyan helyszínek is, ahol a veszteség eléri az 50 litert.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük