Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Ha a háziorvos rendeli a mentőt, neki kell megmondania, hová vigyék a beteget

Értetlenül áll a helyzet előtt egy budapesti orvos: neki kellett telefonálgatnia, hogy megtudja, a mentők melyik kórházba vihetik a koronavírusos páciensét.

Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Igazoltan koronavírusos, idős betege azzal hívott fel egy budapesti háziorvost, hogy nehézlégzése van, és nagyon rosszul érzi magát. Az orvos azonnal mentőt hívott a nőhöz – akinek lánya pénteken halt bele a fertőzésbe –, de meglepetésére a diszpécser tőle kérdezte, hogy melyik kórházba vigyék a betegét.

Mondom, nem tudom, nyilván oda, ahol van üres covidos ágy Budapesten, gondolom. Erre azt mondja a diszpécser: nem tetszett megkapni az új utasítást, hogy önöknek kell ágyat biztosítani?”

– idézte fel a beszélgetést az orvos, aki neve elhallgatását kérve számolt be az esetről az RTL Klub Híradójának.

A diszpécser ezután megadott neki három telefonszámot azzal, hogy ott érdeklődjön a szabad ágyak felől. „Nagyon megrökönyödtem, mondtam is a mentőnek. Azt válaszolta, hogy elnézést kér, de előfordult, hogy egyszerre több beteget vittek valamelyik kórházba, mint amennyi ágy volt, amiből kavarodás származott, ezért ez az új utasítás.”

A megadott számok egyike a központi ágynyilvántartóé volt, ott megmondták, hol tudják majd felvenni a beteget. Az orvosnak ezután az információval vissza kellett hívnia a mentőszolgálat diszpécserét.

Az esetről Kunetz Zsombor azt mondta a Híradónak: olyan nagy a nyomás az átláthatatlan betegutak miatt, hogy a mentőszolgálat sem tud már kiigazodni a saját rendszerében.

A csatorna hiába tett fel kérdést az operatív törzsnek az esetről, sajtótájékoztatóján az országos tiszti főorvos csak arról beszélt, hogy a kórházak felkészültek.

A mentőszolgálat azt közölte, hogy amennyiben a betegszállítás az orvos megrendelésére történik, a célintézmény megjelölése a beküldő orvos feladata. Azt is hozzátették, hogy a betegellátás és az intézményi elhelyezés országszerte folyamatosan és akadálytalanul működik.