Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Gyorsan terjed a járvány, jön az új vakcina: 40 millió beszerzését tervezi az EU, ami a Covid-19 vakcinákat veszi alapul


40 millió oltást vesz és oszt szét 15 tagállama között az Európai Unió a gyorsan terjedő madárinfluenza miatt. Az első szállítmányok Finnországba kerülnek, hogy ott azokat a baromfifarmokon dolgozók és állatorvosok kapják meg – írja az infostart.hu.

A megkötött szerződés szerint az EU most 665 ezer adagot rendelt a CSL Seqirus oltóanyaggyártótól, majd további 40 millió oltóanyagot kap négy év alatt. A vakcinákat a Bizottság sürgősségi egészségügyi szerve, a HERA (Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatósága), valamint 15 uniós és európai gazdasági térségbeli ország közösen szerzi be.

Az adagokat főként azoknak szánják, akik olyan területeken dolgoznak, ahol a fertőzés veszélye magas.

„A madárinfluenzával kapcsolatban folyamatosan és aktívan figyelemmel kísérjük a helyzetet…. és holnap tagállamainkkal együtt több mint 40 millió adag madárinfluenza elleni vakcinához biztosítjuk a hozzáférést a leginkább veszélyeztetettek védelme érdekében. Az azonnali szükségletet jelentő országokba már úton vannak a szállítmányok” – fogalmazott Stella Kyriakides, az EU egészségügyi biztosa.

Az Egyesült Államok legtöbb államában a H5N1 vírus már elterjedt, elsősorban baromfikat fertőzve meg. Az elmúlt hónapokban azonban több mint 80 tejgazdaságot is érintett a betegség.Mint írják, eddig nem volt megerősített emberről emberre történő átvitel, bár április óta az Egyesült Államokban három ember fertőződött meg a fertőzött szarvasmarhákkal való érintkezés után.

A hatóságok szerint az EU-ban június eleje óta nincs aktív eset sem emberekben, sem szarvasmarhákban. Az emberre történő átvitel továbbra is ritka esemény, és eddig nem észleltek tartós átvitelt emberek között – közölte az ECDC a heti jelentésében.

„A zoonózisos influenza lakosságra történő átterjedésének kockázata az EU/EGT-országokban alacsonynak tekinthető” – tették hozzá.

A Covid-19 vakcinákat veszik alapul

A fejlesztés alatt álló szérumhoz ugyanazt a technológiát használják, amit korábban a Covid-19 elleni mRNS-vakcinák előállítása során is alkalmaztak. A kutatás vezetője, Scott Hensley szerint ez a módszer lehetővé teszi, hogy gyorsabban reagáljanak az új vírustörzsek megjelenésére. Hensley hozzátette, hogy az mRNS-technológia segítségével akár órákon belül elkezdhetik egy új vakcina kifejlesztését, amint azonosítottak egy pandémiás potenciállal bíró vírust.

Egy, a Nature Communications című folyóiratban közzétett tanulmány szerint az újonnan fejlesztett mRNS-vakcina erős antitestválaszt váltott ki az egerekből és görényekből álló tesztalanyok szervezetében. Az oltott állatok még egy évvel később is védettséget mutattak, ellentétben az oltatlan állatokkal, amelyek elpusztultak, amikor megfertőződtek a H5N1 vírussal. A kutatók azt is megfigyelték, hogy az mRNS-vakcina hasonló védelmet nyújtott, mint egy hagyományos vakcina.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük