Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Győrfi: “ősszel remélhetőleg nem lesz szükség országos kijárási korlátozásra”

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője egy Kiskunfélegyházán rendezett előadáson hívta fel a figyelmet elsősorban a közösségi felelősségvállalás fontosságára, de kitért arra is, mire számíthatunk az ősszel.

Győrfi előadása során többek között arról is beszélt, hogy a régi világgal ellentétben napjainkban már szerencsére nem kell olyan borzalmakkal szembenéznünk többnyire, mint az éhínség, a háborúk, bár kétségtelen, hogy a koronavírus-járvány kifejezetten nagy kihívás elé állította az emberiséget – idézett az előadásról az Infostart.

Az OMSZ szóvivője szerint viszont Magyarországon a lakosság bizonyította, fel lehet venni sikeresen a harcot a betegség ellen, ehhez jó kormányzati döntésekre és közösségi felelősségvállalásra volt szükség. Győrfi szerint a kibontakozóban lévő második hullámot is ennek segítségével fogjuk tudni megfékezni, és az „unásig ismételt” utasításokkal: távolságtartás, maszkviselés és kézmosás.

A közösségi felelősségvállaláson belül Győrfi kifejtette, hogy a magyarok rendkívül nagy áldozatokat hoztak a tavaszi hónapok során, hogy sikerüljön megfékezni az első hullámot, ma meg már szerencsére sokkal felkészültebbek tudtunk lenni, Győrfi szavaival élve „erősebbek vagyunk a koronavírussal szemben, mint tavasszal”.

A szóvivő azt is hozzátette, meglátása szerint az ősszel remélhetőleg nem lesz szükség országos kijárási korlátozásra, jóslata szerint inkább lokális lezárások várhatók, amennyiben szükségesek. Mint minden szakértő, ő maga is kiemelte, az őszi kép jelentősen más, mint a tavaszi, mivel most elsősorban fiatalok válnak fertőzötté, de a vírus az idősekhez is eljuthat.

Győrfi végezetül kitért némi pozitívumra is a koronavírus miatti sok negatívum mellett, mégpedig arra, hogy a SARS-CoV-2 megjelenésével egy időben részben csökkent a közúti baleseteknek száma, másrészt pedig tavasszal jelentősen visszaesett az infarktusok, agyvérzések száma, mely a szóvivő szerint annak is köszönhető, hogy az emberek többet voltak a családjuk körében.

SZLÁVIK JÁNOS SZERINT MEGKÖNNYÍTHETI AZ ÉLETÜNKET, HA BEADATJUK AZ INFLUENZA-OLTÁST ŐSSZEL.

/liner.hu/