Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Gyopáros Alpár: Soha nem látott léptékű település-fejlesztés valósult meg hazánkban


Idén is folytatódik a Modern városok program, amelynek jelenleg több mint száz projektje van fejlesztési szakaszban – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Facebook-oldalán megjelent videóban.

Fotó: MTI

Gyopáros Alpár emlékeztetett: a Modern városok program a megyei jogú városok kiemelt fejlesztési programja, amelynek keretében 4200 milliárd forint értékben zajlik 23 megyei jogú várost érintő, soha nem látott léptékű fejlesztés.

Minden megyei jogú városban van már elkészült projekteleme a Modern városok programnak, amelynek beruházásai a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben is folytatódnak az idén. A kormánybiztos elmondása szerint a kormány ez idáig 2200 milliárd forintot fizetett ki a projektgazdák számára.

133 megvalósult projekt

Megépült több mint 800 kilométer gyorsforgalmi út, köztük Győr-Moson-Sopron vármegye M85-ös és M86-os négysávos útjai, Miskolc mellett az M30-as autóút, a Viharsarokban az M44-es út, Nagykanizsa M70-es gyorsforgalmi útja, a Salgótarjánt és az M3-as autópályát összekötő 21-es út, Szolnoknál pedig az M4-es autópálya–M0 közötti szakasz is.

Gyopáros Alpár kiemelte, „a 270 fejlesztési célból 133 teljesen vagy részben megvalósult, tehát a projektek csaknem 50 százalékát már használhatják az emberek”. Több mint száz projekt megvalósítása valamilyen fejlesztési szakaszban tart, azaz tervezés vagy építés alatt áll, és remélhetőleg hamarosan el fog készülni a nehéz gazdasági helyzet ellenére is – fűzte hozzá a kormánybiztos.

A 2022-es fejlesztések közül kiemelte az Érdi Járásbíróság és Ügyészség, a Nyíregyházi Atlétikai Centrum, a Zalaegerszegi Városi Uszoda, a Tatabányai Multifunkcionális Csarnok, valamint a veszprémi Iparos Park és Szakipark átadását.

A korábbi években elkészült már „a salgótarjáni főplébánia-templom és környezetének megújítása, a Debreceni Nagyerdő Program keretében strand, sétány és parkolólemez, a Pick Szeged Aréna, a szegedi és a soproni sportuszodák, a Hódmezővásárhely és Szeged közötti tramtrain, a veszprémi, nyíregyházi és győri állatkertek folyamatos fejlesztése, a zalaegerszegi Innovációs Tudásközpont, valamint a Nyíregyháza és Tokaj közötti kerékpárút” – említett példákat a Modern városok program eredményeire Gyopáros Alpár.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük