Gyérítik a szúnyogokat Mátészalkán

Mátészalkán remélhetőleg nem sokáig szenvednek már a szúnyogoktól, július 14-18. között ugyanis szúnyoggyérítést végeznek.

Mátészalka polgármestere a város közösségi oldalán tette közzé az értesítést arról, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően, a légi-kémiai szúnyogirtás helyett földi kémiai szúnyogirtásra váltottak.

Ennek magyarázata, írja, hogy az utolsó kémiai légi szúnyogirtásra használható terméket (Aqua K-Othrine rovarirtó koncentrátum, biocid engedély száma: JÜ-11851-2/2013.) hatályos nemzeti engedélye 2020. május 25. napját követően visszavonták.

Július 14-én, kedvezőtlen időjárási viszonyok esetén a sorrendiség betartásával július 15,16,17,18-án 20 órától földi-kémiai szúnyoggyérítés lesz.

Hanusi Péter azt is közzétette, hogy a kezelés

  • 2 Mitsubishu L200 típusú gépjárműről történik majd, melegködképző generátorok segítségével
  • a gépjárművek által bejárt terület a város minden lakott útszakaszát érinti
  • a felhasznált szúnyogirtó szer Deltasect 1.2 ULV.

Ajánlott:

  • a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján összegyűjteni vagy letakarni
  • a kezelés idejére és az azt követő egy órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni
  • a kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt megmosni
A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad. A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.